Body and Skin book

Adakah berat badan satu masalah bagi anda?

Adakah anda sedang mencari- cari panduan  yang berkesan untuk menurunkan berat badan?

Adakah anda sering mencuba untuk kurus tetapi gagal?

Adakah anda merasa kecewaa apabila doctor dan para pakar tidak mampu membantu anda menurunkan berat badan?

Sebenarnya anda tidak bersendirian dalam menghadapi masalah ini.

Ramai yang bermasalah dan mencari-cari jalan jalan keluar sabagaimana anda.

Kerana itulah wujudnya pelbagai perniagaan pelansingan yang rata-rata mengambil peluang ke atas anda.

Apabila anda pengunjungi pusat-pusat sebegini dan gagal mereka mempersalahkan anda semata mata.Anda akan di tuduh makan banyak dan tidak berdisiplin, atau mereka sekali lagi cuba mengosongkan kocek anda dengan menawarkan sesuatu  program yang lebih mahal.Jadi anda seharusnya membuka mata dan mencari penyelesaiannya secara logic.Mengapa terjadi obesity dan bagaimana jalan penyelesaiannya haruslah di tangani secara saintifik.

Terdapat pelbagai sebab mengapa berat badan anda tidak mahu turun dengan baik. Buku ini akan mendedahkan segala rahsia itu. Dengan panduan yang diberikan  dapati  anda boleh mengambil langkah langkah yang sesuai untuk mengatasinya.

Anda tidak perlu berbelanja mahal untuk kurus.Anda hanya memerlukan penegetahuan yang baik mengenai pemakanan dan senaman yang berkesan untuk mencapai berat badan idaman anda.

Buku ini bertujuan memberi kefahaman mendalam mengenai makanan yang perlu dan makanan yang perlu dielak atau diambil dengan sedikit dalam sajian pemakanan kita seharian.Anda juga perlu tahu bahawa terdapat masalah masalah penurunan kadar  metabolic yang  menyumbang kepada obesity.  Ertinya walaupun seseorang itu makan sedikit sahaja dia tetap gemuk kerana tubuhnya tidak boleh membakar lemak dengan cepat.

Punca-punca  obesity  serta cara  mengurangkan berat badan secara berterusan di bincangkan  bagi membolehkan anda memulakan misi menurunkan berat badan dengan mudah dan berkesan.

Teknik teknik yang benar benar  mampu  menurunkan berat badan secara kekal dan mengelakkan keadaan yo-yo (semasa berdiet   berat badan menurun dengan baik tetapi kemudian berat badan meningkat lagi.) di jelaskan dengan terperinci agar anda mampu mengikuti  dengan mudah.

Anda juga akan memahami bagaimana ukuran obesity dibuat dan perubahan yang  perlu dalam cara hidup kita  untuk mendapat berat badan ideal serta    meningkatkan tahap  kesihatan anda

Untuk  menangani obesiti anda perlu  memahami bahawa bukan faktor makanan sahaja yang menjadi punca obesiti tetapi faktor kekurangan enzim dan hormone turut menjadi penyebab. Inilah sebab utama bila kita berdiet mati-matian berat badan turun dan bagi sesetengah orang pula  langsung tidak turun meski pun sudah mengikat perut .

Bila enzim dan hormone pembakar lemak tidak ada dalam badan kita sudah tentu badan tidak mampu membakar lemak ndan akibatnya berat badan tidak berganjak meskipun berpuasa dan berdiet dengan bersubgguh sungguh.Jadi diet dan kaedah meningkatkan enzim dan hormone badan perlulah seiring.

Selepas memahami  punca-punca  masalah anda akan di beri panduan untuk memulakan perubahan dalam hidup anda.

Pada segmen kulit pula anda di hidangkan dengan teknik menjaga kulit dengan betul dan gambar- gambar yang di paparkan akan memudahkan anda memahami gejala penyakit kulit dan cara mengatasinya.

Terdapat juga panduan bergambar cara cara mencuci muka dan melakukan senaman ringan yang mudah dan berkesan

Anda pasti seronok membaca buku ini. Ianya ditulis secara mudah difahami dengan contoh-contoh yang berlaku dalam kehidupan anda snediri.

Selamat membaca dan menimba ilmu yang sangat penting dalam kehidupan anda.Semoga anda mendapat apa yang dicari cari selama ini. Bayangkan betapa gembiranya anda degan tubuh yang lansing,kulit yang cantik dan kesihatan yang optimal.

 

Anda adalah apa yang anda makan.

Makan adalah satu daripada nikmat anugerah Tuhan dalam hidup kita. Makanan yang sedap menghairahkan selera kita sehingga apabila kenyang kita masih tetap mahu makan.Lama kelamaan makan berlebihan menjadi satu kebiasaan bagi kita .Perut tidak kenyang –kenyang dan selera tidak puas puas lalu kita mencipta pula kuih muih yang “terlebih manis” dan makanan segera yang “terlebih garam” sehingga selera kita menjadi tidak puas tanpa gula dan garam yang berlebihan ini.

Oleh kerana makanan kita mengdungi banyak lemak dan gula kita berhadapan dengan masalah pengambilan lebihan gula dan lemak.Kesilapan memilih makanan menjadikan Ramai rakyt Malaysia menjadi gemuk gedempul.Setiap tahun semakin ramai rakyat kita mengidap obesity sehingga       obesity di anggap sebagai satu penyakit dan di rawat pula sebagai satu penyakit.

Gejala obesity menular ke seluruh dunia di sebabkan budaya makan yang menjadi ikutan .Pada zaman dahulu orang Jepun makan sushi .manakala orang barat memakan keju dan stik namun pada zaman moden ini sushi dan stik turut menjadi hidangan kita.Iklan iklan yang di paparkan Berjaya merapatkan jurang budaya pemakanan sehingga makanan barat di minati di seluruh dunia dan hal ini meningkatkan bilangan mereka yang berlebihan berat badan. Keadaan ini disebut sebagai klinikal obesity.

Dinegara kita  terdapat beraneka jenis makanan hasil dari  integrasi budaya antara penduduk berbilang bangsa. Tidak kurang juga masuknya makanan segera dari negara luar. Hampir semua jenis maknanan menggoda selera makan kita.

Cuba kita lihat senario sewaktu bulan Ramadhan.Di bulan  Ramadhan segala aneka makanan menimbul kan keinginan makan.Sehinggakan ia di anggap sebagai  bulan pesta makan,Liputan dan promosi makanan memenuhi ruangan surat khabar dan majalah.KErana itulah kita perlu bijak memilih makanan agar ia menjadi seimbang.Kita perlu mahir dalam mengira jumlah kalori makanan .Pengetahuan yang sebegini akan membantyu kita menghindari obesiti

Negara kita adalah sebuah syurga makanan yang indah.Namun setiap yang indah itu tetap ada musibahnya juga jika tidak di kawal selia.

Sekirannya kita tidak berwaspada dan mengambil tahu apa yang kita makan setiap hari lama kelamaan ia akan merosakkan tubuh badan kita.

 

 

 

gambar makanan yang sedap

 

 

 

 

 

Scenario bazaar ramadhan

(Di gantikan dengan gambar kiuh muih pasar malam)

 

Picture1

 

 

Ketagihan gula menjadi punca obesity.

Tubuh manusia mudah menjadi ketagih terhadap pelbagai jenis bahan dan molekul kimia seperti alcohol,caffeine,msg, garam dan gula,.Harus di fahami ,bukan rokok dan arak dan dadah sahaja yang boleh mendatangkan ketagihan kepada kita.Otak manusia mempunyai sejenis memori yang mengesan bahan kimia dan mudah mendapat ketagihan jika tidak mendapat nya .

Apabila lidah merasa bahan kimia tersebut  otak kita akan membuat rakaman memori itu.Apabila kita tidak mendapat bahan kimia itu otak kita akan “meminta “bahan kimia itu sehingga akhirnya ketagihan berlaku.

Cuba kita tengok seseorang yang merokok buat pertama kali.Bahan kimia rokok yang masuk ke dalam tubuhnya  akan membuat dia berasa loya,dan tidak enak pada awalnya.Otaknya akan membuat rakaman peristiwa itu dan mengeluarkan sejenis bahan kimia . .Bila dia tercium bau rokok  buat kali kedua bahan kimia itu akan keluar dengan banyak dan dia mula merasakan ketagihan .

Mereka yang sering minum minuman manis akan ketagihan gula sehinggakan air kosong pun akan terasa payau di tekak.Orang yang sering makan pedas pula akan ketagih kepada pedas sehingga kan cili padi pun boleh di buat ulam.Seorang sahabat saya mempunyai ketagihan kepada garam.Apa sahaja yang di makannya mesti di tambah garam dan kicap sehinggakan buah apple pun di cicah garam.Fenomena ini lama kelamaan mengganggu system tubuh kita

Ketagihan gula menyebabkan berlakunya perubahan struktur dalaman dalam darah kita menyebabkan kita sukar membakar lemak dengan efektif.

Sebaliknya tubuh kita akan cenderung mengempulkan lemak sahaja. Seseorang yang ketagihan gula cenderung untuk minum minuman manis seperti the dan kopi beberapa kali sehari,Dia akan cepat merasa lapar dan mudah keletihan.Bila dia minum minuman bergula dia akan merasa seolah olah  bertenaga.Namun perasaan itu tidak kekal lama.Dalam tempoh beberapa jam sahaja dia teringinkan minuman manis semula.

Meski pun banyak gula di ambil,paras gula dalam darahnya sentiasa rendah(hypoglycaemia).Tubuhnya begitu cepat mengadaptasi dengan menukarkan gula itu kepada lemak. Kadar tindakbalas kimia dalam darahnya begitu cepat .Sebenarnya ini merupakan sesuatu yang tidak baik.

Golongan ini menganggap  diri mereka sihat kerana tidak mengidap kencing manis ,namun selepas beberapa tahun mereka pasti akan terkejut apabila disahkan mendapat kencing manis.Jelaslah Paras gula yang rendah  pada awalnya merupakan suatu petanda buruk dan permulaan kepada bahaya bahaya lain yang bakal menimpa.

 

 

Apakah yang telah berlaku kepada kita?

Ramai yang tidak menyedari hakikat ini namun apabila paras gula yang rendah  mengundang keletihan,jantung berdebar debar dan mood yang depressed  ramai juga  yang pergi  berjumpa doctor kerana merasakan ada sesuatu yang tidak beres dengan tubuh mereka.Tetapi doctor juga gagal mengesan masalahnya kerana indicator indicator dalam darahnya adalah normal.Antara indicator yang sering di gunapakai ialah paras gula dan paras kolestrol.

Apabila kita makan banyak makanan berkarbohidrat dan bergula tinggi  paras gula dalam tubuh kita meningkat.Insulin iaitu suatu hormone yang  mengawal kestabilan paras gula dalam tubuh kita akan meningkat.Apabila

terdapat terlalu banyak insulin maka  .Lama kelamaan tubuh kita tidak lagi sensitive kepada insulin.( menjadi Mangli).

Maka  insulin mula  terhasil dengan banyaknya dan kehadiran insulin yang

terlalu banyak mula memberikan kesan kesan yang negative.

Paras Insulin yang tidak menentu menyebabkan paras gula menjadi tidak stabil.Bila gula terlalu rendah seseorang mula berasa gelisah,resah,berdebar debar dan moodnya tertekan.

Tubuhnya yang lemah akan memberi signal berterusan kepada otak bahawa ia kurang gula dan akibatnya mereka akan mengambil makanan manis Fenomena ini menjadi suatu kitaran yang merbahaya kerana lama kelamaan tubuh akan menjadi bertambah gemuk serta mengundang pelbagai penyakit kronik.

Apabila tubuh tidak lagi sensitive terhadap insulin maka kitaran hormon dalam tubuh kita akan menjadi kelam kabut.Hormon adrenal seperti ACTH akan keluar dengan banyak menyebabkan lemak berkumpul pada belakang tengkuk dan belakang badan kita.Badan akan mengembang menjadi bertambah lebar dan semakin besar.Bahagian dari pinggang ke atas tampak besar longgar dan menggelember.Usaha membuat senaman dan berdiet adalah sia sia sahaja kerana lemak seperti ini adalah tidak boleh dipulihkan dengan  diet dan senaman sebaliknya ia hanya boleh di pulihkan dengan pemulihan sisitem hormone tubuh kita.

Pemulihan semula memerlukan komitment yang tinggi kerana ia melibatkan perubahan dalam cara makan ,pemilihan makan dan aktiviti seharian.

 

 

 

gambar orang gemuk=  Obesiti

 

Gambar 2

Obesiti

Perkataan obesity  merupakan sesuatu yang menakutkan  muda mudi dan tua muda setiap golongan masyrakat. Secara mudah :

Obesiti = Tembun =Gemuk= Gedempol

ianya memberi erti keadaan berat badan berlebihan  atau ‘ overweight’.

Apakah punca overweight ?

overweight berpunca daripada lebihan lemak Lebihan lemak terhasil apabila berlaku  tidak seimbang antara calorie yang diambil dengan kalori yang digunakan.

Maknanya seseorang makan makanan yang lebih banyak kalori daripada kalori yang digunakan oleh nya. Lebihan lebihan ini akan ditukar oleh badan dalam bentuk lemak yang tersimpan sedikit demi sedikit sehingga menjadi berbukit-bukit dan dan empunya badan menjadi gemuk gedempul.

 

 

fuktosa

Memahami konsep Kalori

Kalori iaitu tenaga yang tersimpan dalam makanan ditukar menjadi lemak dan lemak sebegini sukar di gunakan semula menjadi tenaga.Lemak tersimpan hanya akan di gunakan apabila tubuh mengalami kurang kalori.Jika kalori yang di ambil sudah cukup tubuh kita akan menggunakan tenaga segera itu tanpa menjejaskan jumalah tenaga tersimpan.

Contoh harian yang boleh di bincangkan ialah seperti ini

Ini adalah jadual pemakanan Puan Salmah pada hari Isnin

Sarapan                1 cawan kopi sekeping roti dan mentega dan telur

separuh masak     (Kalori    380)

Masa rehat pukul 10 pagi      1 cawan the dan 2 keping biskut

(Kalori 250)

Makan tengahari                     Nasi sayur sayuran ,seketul ikan dan kuah                              kari dhal(Kalori 1600)

Minum petang               2 keping biskut dan  and 1 cawan tea                             (Kalori 200)

Makan malam                   3 chapatis,dal,sayur dan ikan(kalori   1800)

Snacks semasa menonton  TV   1 cawan tea dan kerepek ,pop corn,(Kalori     450)

Jumlah keseluruhan dalam sehari  ialah 4680

 

Tenaga yang di gunakan merangkumi aktiviti yang lakukan pada hari tersebut

 

Penggunaan kalori adalah di anggarkan seperti ini

Menari selama 1 jam = 320 calories

Bermain bola sepak = 500

Berlari atau jogging = 700

Tennis = 400

Skiing = 750

berenang = 700-800

Squash = 600

Golf = 350

Aerobics = Beginners(Perlahan)  320

= Intermediate  (sederhana)450

= Advanced (laju) 600-700

Tidur  – About 6 calories sejam

Duduk berehat – About 100 calories sejam

Makan menonton tv  – About 120 calories sejam

Memandu kereta– About 150 calories per hour

berdiri – About 150 calories per hour

aktiviti ringan seperti menyapu sampah dan membasuh pinggan  150 calories per hour

berjalan pantas – About 300 calories per hour

menaiki tangga – 1000 calories per hour

berlari  – About 700 calories per hour

 

Oleh kerana gaya hidup masa kini amat mudah kita hanya melakukan aktiviti ringan sahaja di anggarkan kita menggynakan 2100 kalori setiap hari.

Anda boleh menggunakan senarai di atas untuk membuat anggaran jumlah kalori yang anda gunakan setiap hari.

 

Kelebihan menggunakan carta seperti ini ialah anda boleh membuat menu anda sendiri berdasrkan jumlah kalori yang tertera.Sebagai contohnya jika anda melaakukan aktiviti bermain tennis paDA hari isnin maka anda boleh memilih makanan dalam jumlah kalori yang agak tinggi manakala jika anda tiADA aktiviti yang menggunakan tenaga maka anda haruslah mengurangkan jumalah kalori yang di ambil.

Anda boleh makan apa sahaja asalkan anda tidak melebihi jumlah kalori yang  anda perlukan.TaK perlu lah hanya makan salad sahaja kerana banyak lagi makanan lain yang rendah kalori yang anda bolah makan.Pastikan diet anda mengandungi semua kelas makanan seperti sayur,roti,nasi ikan daging dan ikan .Elakkan gula dalam minuman keranan ia mengandungi kalori semata mata tanpa zat makanan yang lain.Anda perlu kreatif dalam menentukan sajian anda agar waktu makan menjadi waktu yang indah meskipun bila makan makanan yang rendah kalorinya.

 

Panduan

Jika anda menggunakan 4000 kalori bagi aktiviti harian maka ambillah makanan sebanyak 2000 kalori.ketidakseimbangan begini akan menyebabkan berat badan anda menurun.

Begitu juga jika anda perlu menaikkan sedikit berat badan.Nilai kalori haruslah dinaikkan jika anda berhasrat meningkatkan lagi berat badan anda.

Diadalam buku ini saya meneynaraikan kalori bagi aktiviti harian yang mudah dan makanan harian yang menjadi menu kita seharian agar anda mudah membuat rujukan.Kalori ini adalah kalori anggaran sahaja bagi memudahkan anda membuat menu harian sendiri.

 

 

Obesiti dan kecantikan

 

Bagi saya  pula  obesity ialah satu keadaan fisikal yang melanda menyebabkan seorang yang cantik hilang kecantikanya.

Kecantikan bagi seorang wanita merupakan aset yang sangat penting. Setiap  wanita mahu mengekal kejelitaannya untuk sepanjang hayat namun ramai tidak dapat berbuat demikian kerana dilanda obesity.

Ramai yang mengeluh kesal kerana nasi sudah pun menjadi bubur.Potongan tubuh yang lansing dan wajah yang cantik kini hanya tinggal kenangan belaka.Ini berlaku akibat kerosakan system hormone tubuh kita.

Bolehkah ia di pulihkan semula?Sudah tentu boleh jika anda memulakan langkah yang betul.

 

Seseorang yang terlalu gemuk sudah tentu tidak dapat menggayakan pakaian yang cantik .Apa sahaja yang di pakainya akan tampak kurang menarik kearana factor tubuh badan yang besar.Mereka juga sering kecewa bila melakukan aktiviti shopping kerana tidak banyak pakaian yang dijual bersaiz besar.Ini menyebsabkanb mereka tidak berminat untuk shopping dan lebih suka memakai baju besar dan longgar bagi menutupi kekurangan.Wajah orang yang gemuk juga kurang cantik kerana bentuk muka yang sebenar dilitupi oleh lapisan lemak yang menutup kecantikan sebenar mereka .Sudah tentu apabila mereka sudah Berjaya menjadi kurus mereka akan kelihatan sangat berbeza bdan bertambah cantik.

Kita sering di hidangkan dengan cerita sitcom di kaca tv di mana seorang wanita yang dahulunya gemuk bertukar menjaDI jelita setelah kurus dan Berjaya memikat hati jejaka yang satu ketika dulu mempersendakan perasaannya .Begitulah hebatnya perubahan pada wajah dan personality seseorang yang telah menjdi kurus.

Obesiti juga merupakan punca segala penyakit .Tidak salah jika saya katakan bahawa  obesity adalah raja segala penyakit penyakit lain seperti sakit jantung,darah tinggi kencing manis dan sebagainya..Apabiala obesity melanda muncullah kencing manis yang kemuadiannya merosakkan system tubuh kita.

 

 

 

 

 

 

 

Gambar b4 and after obesity

 

Lihat wajah2 wanita dibawah ini:

 

 

 

 

sebelum dilanda obesity                                  Selepas dilanda obesity

 

Pictute 4

 

 

Dalam keadaan obesity                                     selepas pulih daripada obesity

 

 

Lihat wajah lelaki dibawah ini:

 

 

 

 

 

 

Sebelum pulih dari obesity             selepas pulih dari obesiti

 

 

 

 

 

 

Kitaran obesity

Dalam kehidupan seharian seseorang akan merasa kurang senang bila ditegur kawaan2 mengenai badan mereka yang memprerlihatkan pembesaran tetentu terutama diperut.Apabila ditegur kawan pasti muka akan merah seolah malu atau merasa bersalah dengan apa yang telah berlaku..Kadang kala mereka yang mengidap obesity terpaksa berpura pura gembira dengan keadaan diri mereka seolah olah obesity adaklah jalan hidup pilihan mereka. Cepat-cepat mereka memberi alasan  alasan  mengapa nmereka jadi begitu sambil dihati membuat azam untuk  menjaga diet dan cuba kembali kurus.

Namun azam dan diet sahaja tidak mencukupi sekirannya tidak di ikuti dengan uasaha yang gigih dan kaedah yang betul untuk merelisasikan impian itu.

Tak kurang juga yang sudah enggan melakukan sebarang usaha untuk kurus.Mereka merasakan mereka sudah tiada harapan dan tidak mungkin boleh kurus dan langsing semula.

Alasan alasan yang sering kita dengar ialah

“Lepas bersalim badan i naik dan susah nak turun”

“Badan I memang tak boleh kurus.My family size besar”

“I tak da masa nak senaman”

“My husband kata kurus sangat tak elok”

Bagi kebanyakan dari kita menjaga diet bermakna megurangkan makan. Dengan itu terjadi lah keadaan menahan daripada makan apa-apa yang sebelumnya sangat disukai.

Akibatnya ,Perut sentiasa dalam keadaan lapar dan hari –hari berat badan di timbang jika ada penurunan gembiralah dia. Jika tidak ada penurunan  mereka akan bertambah lagi muram dan susah hati.

Selepas sekian lama berdiet dia mendapati berat badannya tidak banyak berubah. Hatinya menjadi kecewa  Daya tahan  mula  hilang dan azam menahan makan akan pudar dan dia mula makan dengan banyak semula.

Dia mula merasa bahawa  segala usahanya adalah  sia sia sahaja..”Diet pun tak guna ,Dah diet pun tetap gemuk juga .lebih baik makan sahaja lah…”fikirnya

. Maka berlaku lah pusingan atau kitaran berterusan antara berkebulur dan bersedap-sedap makan.

 

 

 

 

Pictuture 5

 

 

 

 

gambar menimbang berat badan

 

 

 

 

Pictute 6

 

Kitaran menahan makan dan dikiuti dengan menjaga berat badan dan selepas itu patah azam dan bergelojoh makan membawa kesan yang tidak baik kepada badan dari segi kesihatan.

 

 

Mengapa kitaran ini berlaku?

Badan seseorang apabila dithan daripada pemakanan yang biasa diperolehinya akan menuntut untuk mendapat makanan itu .

Pada otak kita terdapat saraf pusat yang mengawal rasa lapar dan kenyang.

Apabila perut  tidak diberi makanan yang biasa diperoklehi dalam tempoh masa tertentu otak akan mengeluarkan signal bahawa ia lapar dan badan akan memberontak dan mengeluarkan enzyme kimia tertentu dan ini menyebabkan berlakunya keinginin tidak terkawal ‘ craving’ terhadap satu satu makanan.

Ini bermakna usaha seseorang mengawal makan akan sia sia kerana keinginan yang memuncak sukar di kawal.

Keinginana yang memuncak ini  bukan disebabkan oleh nafsu makan tyetapi dari merupakan signal dari otak kitayang tidak mampu di kawal oleh kita sendiri.

 Contohnya: Salha ingin menjdai slim dia menahan makan dan membuat senaman,.Dia memulakan dengan berjalan kaki dan berjogging  untuk memperolehi badan yang slim.

Setelah sebulan dia dapati tidak banyak perubahan yang berlaku.Badannya tetap gemuk juga dan dia mula kecewa. Badannya memberontak dan mengeluarkan sejenis bahan kimia dan enzyme tertentu menyebabkan seseorang itu menjadi ghairah untuk makan.  ia ibarat seekor harimau ganas yang sukar untuk di kalahkan. Berperang dengan nafsu makan boleh menjadikan seseorang resah dan lemah.

Akhirnya dia mengikut kehendak nafsunya. Jadi pusingan  berlapar yang diikuti dengan keghairahan untuk makan ini berterusan dan Salha berkenaan tersepit dalam pusingan itu dan tidak berdaya untuk keluar daripida obesity.

Sehingga bertahun tahun lamanya seseorang itu berusaha untuk kurus namun fenomena yang berlaku ini menyebabkan usahanya sia sia sahaja

 

 

 

Kurus demi kesihatan

Kini umum mengetahui adalah sangat perlu untuk mengekalkan berate badan yang sepatutnya bukan saja supaya agar kelihatan cantik tetapi juga oleh kerana sebab kesihatan.

Sebab sebab kesihatan merupakan sebab yang terpenting agar seseorang memperolehi berat badan yang sesuai dengan ukuran rangka  badan seseorang.Berat yang bersesuaian dengan rangka tubuh seseorang di namakan berat badan unggul.

Pusat pusat perlansingan tubuh badan muncul bagaikan cendawan selepas hujan. Ramai yang mengunjungi  pusat pengurangan berat badan selepas gagal melakukannya sendiri di rumah.Mereka mengharapkan keajaiban akan berlaku selapas membayar sejumlah wang yang mahal namun Sembilan puluh peratus daripada mereka sering menemui kegagalan.

Teknik-teknik pengurangan berat badan ini meperlihatkan kejayaan sementra untuk waktu ynag singkat namun dalam jangka masa  yang lama berat badan meningkat semula.

Banyak  kajian telah membuktikan bahawa prinsip prisip bagi mengurang berat badan dan mengawal daripada berlakunya pertambahan berat badan bukannya hanya  dengan berdiet semata mata Ia perlu mengikut kaedah saintifik ,dan bukanlah secara paksaan dan mendera tubuh badan anda.

Anda perlu menyayangi diri anda dan mendengar bisikan hati nurani anda.Jika anda member tubuh anda apa yang ia perlukan ia akan selesa dan anda akan merasa gembira melalui hari hari berdiet dengan penuh semangat dan dedikasi.Sebaliknya jika anda cuba memaksanya menjadi kurus anda akan di belenggu perasaan kecewa dan keletihan semata mata.

 

Over weight(lebihan berat badan) Dan Obesiti

Secara peristilahan ada perbezaan  di antara overweight dengan obesity.

Overweight  ialah lebihan berat badan daripada yang sepatutnya dari segi saiz kerangka badan.(Berat badan unggul seseorang)

Misalnya seorang ahli bina badan atau ahli sukan tertentu mungkin mempunyai berat badan yang lebih kerana kelebihan pada otot berat tulang badan .kandungan air dalam tubuhnya juga lebih daripada orang biasa  namun dia tidak mengalami obesity.

Jadi yang dimaksudkan dengan obesiti ialah kelebihan lemak badan.

Jelaslah bagi kita bahawa menimbang berat sahaja bukan satu ukuran yang tepat bagi mengukur tahap obesity.

Cara yang tepat ialah mengukur ketebalan lemak .Anda boleh mengambilk ukur lilit lengan peha dan perut sebelum memulakan program melansingkan badan.

Jadikan ukuran sebagai rujukan anda menentukan keberkesanan program

Anda akan dapati meskipun ukur lilit anda mengecil namun berat tetap tidak berubah.Ini bermakna berat badan tidak menentukan kejayaan seseorang.Namun berat tetap akan menurun bila anda mula kurus.

Bmi  yang sering di jadikan rujukan ukuran berat  juga adalah tidak tepat dijadikan takat rujukan kerana ia mengambil kira keseluruhan berat kita(Berat tulang,otot dan lemak) tanpa mengambil kira amoun lemak dalam badan.Walaubagaimanapun sebagai ukuran kasar dan penilaian akademik ia tetap penting kerana ramai pakar pakar menjadikannya sebagai ukuran tahap kesihatan seseorang.

 

 

 

Obesiti di kalangan kanak kanak

 

Diperhatikan dikalangan kanak-kanak  mereka  yang  mempunyai berat badan yang berlebihan 70% akan membesar dan menjadi obese. Sekiranya salah satu ibubapa adalah obese kemungkinan 80 % dari mereka akan  menjadi obese. Dikalangan kanak2 berlaku social diskriminasi terhadapa si gemuk.Kanak kanak yang gemuk sering berhadapan rasa tidak selesa apabila ke sekolah.Gelaran dan jolokan kawan kawan membuat dia merasa malu.kanak-kanak yang sebegini pasti akan merasa dirinya tersisih dikalangan kawan kawannya.ibu bapa harus peka dengan situasi begini dan perlu menyuntik semangat dan menggalakkanya mengurangkan berat badan.ajar anak anak ini memilih makanan yang betul.berikan kefahaman konsep kalori kepadanya agar dia berwaspada semasa makan.  

Dikalangan orang dewasa pun wujud dikriminasi terhadapa si gemuk tetapi tidak lah begitu ketara.orang dewasa lebih bijak dalam menangani emosi jadi  jarang timbul isu diskriminasi yang melampau.Namun terdapat juga isu isu yang menyebabkan orang gemuk tidak menjadi pilihan utama dalam alam pekerjaan.

Gambar kanak kanak obese

 

 

 

Gambar kanak kanak normal

 

 

 

Obesiti Pemusnah Kesihatan

Lebihan lemak badan ini menimbulkan masalah yang banyak dari segi kesihatan.Ia muncul sebagai pemusnah kesihatan dengan terjadinya banyak penyakit berkaitan.

 Antaranya ialah  sakit jantung, diabitis, kerosakan sistem gastro –esophageal, tekanan darah tinggi, sakit sendi, arthritis, kurang subur infertile, tercungap, kemurungan,   berdengkur , angin akhmar dan kanser.

Ternyata obesity bukan hanya semata aspek kosmetik ianya juga berkaitan dengan aspek social dan kesihatan.

 

Sel lemak dan leptin

Cells lemak atau dalam bahasa saintifiknya di panggil adipocyte dalam badan kita mempunyai fungsi untuk mengeluarkan hormone  yang  dipanggil  leptin.Apabila kita makan ,tenaga lebihan dalam makanan di simpan menjadi lemak.adipocyte ini mampu membesar dan mengecil bergantung kepada kandungan lemak di dalamnya.

Apabila kandungan lemak tersimpan dalam adipocytes meningkat

hormon  leptin  di rembeskan oleh sel sel lemak dan diresap kedalam darah .Proses ini  member signal kepada otak bahawa badan sudah memperolehi makanan yang secukupnya.

Leptin merangsang rasa kenyang dan puas makan.Ia adalah isyarat berhenti makan.

Namun didapati  orang gemuk walaupun mempunyai banyak leptin dalam darah masih merasa tidak kenyang dan memerlukan makanan .

Merngapakah ini terjadi?

Ini menjelaskan wujudnya molikule lain dalam darah yang member isyarat kenyang dan selesa kepada otak.Molekul ini tidak dapat bertindak apabila seseorang itu menjadi obese.Apabilan molekul ini gagal bertindak leptin tidak dapat berfungsi.

Terdapat interaksi kimia yang menarik yang berlaku dalam tubuh kita dan kesemua molekul molekul ini berinteraksi antara satu sama lain .

Oleh yang demikian orang obese walupun mempunyai leptin yang banyak dalam darah tidak mudah menerima isyarat kenyang dan selesa . apabila makan .Tambahan makanan yang tidak perlu diambil dan ini meneyebabkan lebihan berat badan.  

 

Apakah dia molekul molekul  yang di maksudkan itu?.

Di antara molekul molekul  tersebut ialah enzim dan hormone dalam darah.

Hormon dan enzim berinteraksi dengan kompleks menukarkan makanan kepada tenaga.Apabila ia tidak dapat berinteraksi maka tenaga tidak terhasil dan makanan terus bertukar menjadi lemak.

Terdapat teknik teknik untuk meningkatkan paras enzim dan hormone dalam darah.Dewasa ini pakar pakar  mencadangkan pengambilan hormone yang berasakan tumbuh tumbuhan,ternyata ia member kesan yang memuaskan.Faktor pendedahan kita kepada racun serangga dan pengawet makanan yang berlebihan menyebabkan keaktifan kalenjar tubuh kita yang merembeskan enzim dan hormone menjadi tidak aktif lalu  pengambilan supplement adalah penting.

Senaman adalah satu cara yang berkesan untuk meningkatkan paras hormone dan enzim dalam darah. Bila bersenam otot badan yang aktif memberikan signal kepada penghasilan hormone dan enzi yang tinggi.

 Penigkatan kadar hormon dan enzim bererti peningkatan dalam kadar metabolic anda.

 

Ukuran Lemak secara Saintifik

Lemak badan adalah penting untuk menjamin kesihatan seseorang kerana lemak member kita tenaga untuk membuat pergerakan untuk berbuat sesuatu.

Ukuran obesity dibuat dengan melihat peratusan lemak berbanding dengan unsure-unsur lain dalam badan ia itu tulang dan otot

doktor2 kebanyakan berpendapat seseorang lelaki yang mempunyai lemak badan lebih daripada 25% jumlah berat badan keseluruhan  tergolong dalam kumpulan obese dan wanita yang mempunyai kandungan lemak lebih 30%  jumlah berat badan keseluruhan adalah obese.

Sudah lama pakar kesihatan dan doctor menggunakna kaedah seperti mengukur berat badan seseorang terapung  dalam air atau mengguna cara ujian dipanggil Dual Energy X-ray Absorptiometry (DEXA) untuk mengukur secra lebih tepat kandungan lemak dalam badan.Dibberapa negeri ada juga amalan mengukur kandungan lemak dengan mengguna lektrik yang di lalui dalam badan atau teknik mengukur ketebalan lemak dibawah kulit di beberapa bahagian badan. Kaedah-kaedah ini tidak lah memuaskan sepenuhnya. Namun hanya dapat member indicator-indikator kepada pengamaal perubatan sahaja.

BMI

Setelah melalui masa yang lama penyelidik obesity member penekan ukuran berasakan BMI atau indeks  berat badan atau body  mass sebagai satu pyawai untuk mengukur lebihan berat badan dan obesity. Ianya berasakan formula matematik dengan mengambil kira  nisbah antara  ketinggian dan berat badan seseorang. Selalaunya BMI adalah nisbah yang dikira dengan menimbang berat seseorang dalam kiraan kilogram dan dibahagi dengan ketinggian dalam meter padu. (BMI=kg/m2).BMI bukanlah ukuran yang palinh tepat tetapi merupkan yang paling senang untuk diguna dan dapat member indicator yang agak mencukupi untuk menentukan samada seseorang itu obse atau tidak. Ianya mencukupi sebagai garis panduan secara umum. Misalnya BMI 25 hingga 29.9 memperlihatkan seseorang itu mempunyai berat badan berlebihan.Seseorang yang mempunyai berat badan mlebehi 30 dikatakan mengidap obesity.  Ukuran BMI melebihi 39 meletakkan seseorang sebagai pengidap obesity tegar. BMI adalah ukuran nisbah ketinggian badan dan berat badan. Ia tidak mengambil kira perbezaan antara lemak berlebihan dan otot atau muscle. Namun begitu BMI mencukupi sebagai indicator nisbah antara ketinggian dan berat badan sahaJA.

 

 

 

Berat Badab unggul
Body Mass Index
BMI =                Weight (kg)       
                Height (m) x Height (m)
BMI Category
<18.5 kg/m Underweight
18.5 – 24.9 kg/m normal
>25.0 kg/m Overweight & Obese

 

 

carta bmi

 

Scan and paste

 

Kaitan Obesiti dengan berbagai Penyakit

Obesiti adalah sarang kepada berbagai penyakit yang melanda diri manusia. Penyakit-penyakit seperti  penyakit jantung, diabetes, kanser, masalah pernafasan, arthritis, masalah kesuburan hamilan kalangan wanita darah tinggi dan beberapa keasan saikologi dan social keemuanya terjadi akibat obesity .

Sakit jantung

Sakit jantung mrupakn penyakit yang paling kritikal berpunca daripada obesity.Kita selalu mendengar kisah mengenai anggota masyarajat bergbagi peringkat yang tiba-tiba diserang penyakit jantung.

Ada yang diserang ketika bermain tenis atau badnminton atau lain-lain aktiviti.Ada juga yang di serang penyakit jantung ketika sedang bekerja. Ada yang di serang ketika di pejabat semasa berkerja,. Ada pula yang mendapat serangan ketaika menunggang motorsikal atau memandu kereta. Ada yang kena serangan jantung ketika seadang tidur dirumah.

Sakit jantung boleh di anggap sebagai silent killer di kalangan orang orang obese.Lemak yang terlalu tebal boleh menyumbat saluran darah menyebabkan oragan tubuh kita tidak mendapat cukup oksigen yang di perlukan.

Didapati  orang-orang yang obese pada ukuran BMI linkungan 25 keatas adalah kategori yang terdedah kepada kejadian serangan jantung , mati mengejut, angina atau sakit dada dan denyutan jantung yang tidak normal.

Darah Tinggi

Didapati juga mereka yang mempunyai berat badan berlebihan berkemungkinan mendapat tekanan darah tinggi. Apakah perkara yang menyebabakan mereka yang obese menjadi mangsa penyakit ini. Didapati kandungan  lemak darah  (triglycerides) tinggi dan HDL kolestrol yang baik rendah didalam darah pengidap obesity. Trigliseride tinggi boleh menyumbat salur darah dengan cepat .Bila ruang salur darah menyempit tekanan nyadi dalamnya akan meningkat.

 

Hypertension mempercepatkan prose pngerasan arteri dan dengan itu proses penuan menjadi lebih cepat.Pusingan ini mempunyai rentetan dimana arteri yang keras mengakibatkan tekanan darah tinggi systolic yang  membawa kepada tambahan kerosakan kepada arteri. Adalah dijangka bagi  pengurang berat badan sebanyak 10 paun seseorang boleh mengurangkan tekanan darah systolic pada kadar lebih kurang 11mm ukuran mercury.

 

 

 

Diabetes

Diabetes ialah keaadaan dimana kandiungan gula adalah tinggi dalam darah.

Makanan yang kita makan akan di uraikan menjadi glukosa.Glukosa akan di gunakan oleh sel sel tubuh kita sebagai tenaga.Proses di mana glukosa bertukar menjadi tenaga di dalam sel di lakukan oleh hormone insulin

Obesiti mempunyai kaitan rapat dengan diabetes. Pengidap diabetes mempunyai masalah kerana “receptors “ pada dinding cell tidak sensitive pada insulin. Sekiranya pengidap diabetes dirawat dan berat badan dapat diturunkan “ receptors” ini akan menjadi sensitive semula kepada insulin.

Besar kemungkinan factor ini terjadi kerana kekurangan ko enzyme dan enzim yang di keluarkan tubuh.Kekurangan ini menyebabkan insulin tidak dapat bertindak dengan baik.

Se seorang yang obese terdedaha kepada risiko mendapat diabetes type 2  sebanyak 2 kali ganda daripada mereka yang mempunyai berat badan normal.

Diabetes yang disebabkan oleh berat badan berlebihan merosakkan saluran  darah dan  membawa kerosakan kepda banyak organ dalaman badan.

Sistem organ badan terdedah kepada kerosakan yang menimbul berbagai masalah seperti kerosakan buah pinggang, serangan jantung, strok( serangan otak) buta atau kudis dan lika yang  sukar untuk  boleh sembuh.

Kanser

Lebihan berat badan atau obesity juga ada kaitan dengan penyakit pembunuh utama iaitu  kanser. Hal ini merupakan suatu yang  sukar untuk dipercayai pada awalnya namun pembutian menerusi kajian telah mengesahkan fakta ini.

.Terdapadat korelasi yand positive antara kanser uterus dan kanser payu dara dengan obeseiti.

Adalah satu kenyataan bahawa golongan obesititi mempunyai risiko lebih tinggi terhadap bebagai jenis kanser seperti kanser endometrical iaitu kanser lining uterus, colon, gall bladder, prostate,kidney dan post menopausal breast kanser.

Didapati dikalangan wanita mereka yang mempunyai lebihan berat badan sebanyak 18 paun mempunyai dua kali ganda risiko untuk menghidap post menopausal kanser payu ddara berbanding mereka yang tidak mempunyai lebihan berat badan.

Dikalangan  muda mudi wanita yang mengalami obesity terdapat juga mereka yang mengidap penyakit akibat tekanan lebihan keatas otak. Penyakit ini muncul dalam bentuk gangguan pandangan mata dan sakit kepala.

 

Masalah Pernafasan

Lebihan berat badan dikaitkan juga selalunya dengan debgan msalah pernafasan dan kerap terjadinya penyakit lelah.Didapati juga mereka yang obese selalunya mengidap apnea tidur iaitu gangguan pernafasan ketika tidur. Berpunca dari keadaan obesity pengidapnya selalu mengalami gangguan pernafasan ketika tidur.Gangguan  apnea seperti ini menyebabkan darah dalam arteri kurang mencukupi dan ini menimbulkan tekanan darah tinggi dan masalah jantung yang lain seperti  dysrihtmias.

Arthrirtis

Sistem musculo-skeletal  meraka yang mengidap obesity juga selalu terdedah kepada penyakit-penykit. Oleh kerana lebihan berat badan sendi-sendi menerima tekkannan yang lebih secara terus menerus. Selalunya yang menerima pada yang teruk ialah tulang belakang dan bahagian bawah daripada lutut ke kaki. Kesakitan berpunca daripada berlakunya kerosakan cartilage pada sendi-sendi.Bila cartilage rosak  tulang  akan bergeser dengan tualng dan ini menimbulkan kesakitan

Bila sakit tidak dapat di tahan lagi  mereka  memerlukan laminectomies atau juga gantian keseluruhan tulang punggung ‘hip’ atau tulang lutut.

Namun selalunya pembedahan  tidak begitu Berjaya untuk menghilangka  kesakitan kepada kawasan buku laali dan kaki orang yang mengidap lebihan berat badan.

Lebih tepat lagi gantian bahagian sendi tidak meredakan sakit sekiranya lebihan berat badan pesakit terus meningkat.

Simptom-simptom arthritis boleh mengurang dengan pengurangan lebihan berat badan.Jadi dengan cara menurunkan berat badan pelbagai masalah sakit tyulang boleh di atasi dan hasilnya adalah lebih baik daripada dengan mengadakan pembedahan atau memakan ubat ubatan.

 

 

Komplikasi penghamilan wanita

Obesiti mempunyai kesan keatas kehamilan.

Seorang yang obese yang hamil bukan sahaja mendedahklan dirinya kepada risiko bahaya namun beliau juga mendedahkan bayi dalam kandungannya kepada risiko juga.

Risiko sewaktu hamil

1}-Seorang obese yang  hamil mendedahkan dirinya dan bayinya kepada gejala kematian lebih besar daripada mereka yang tidak mengidap obesity. Punca punca kematian tidak dapat di jelaskan dengan tepat sehingga pakar memanggilnya sebagai Sudden Death Syndrome.Ianya kematian tiba tiba yang menegjutkan tanpa dapat di tentukan puncanya yang tepat.

– 2}Seorang obese yang hamil mempunyai kemungkinan untuk mendapat tekanan darah tinggi 10 kali ganda daripada mereka  yang tidak mengidap obesity

-3}.Diabetes gestatinal  yang teruk adalah di sebabkan hormone yang tinggi sewaktu hamil.Wanita yang mengidap diabetes gestational sering di serang gejala masalah buah pinggang dan jantung.Wanita obese yang hamil lebih cenderung m,endapat diabetes gestational berbanding dengan mereka yang tidak obese

Risiko sewaktu bersalin_

Didapati juga bayi kepada ibu yang obese  selalunya mempunyai berat badan berlebihan ketika dilahirkan.Berat badan yang tinggi disebabkan paras gula yang terlalu tinggi.

Komplikasi kelahiran yang sukar kerap kali menyebabkan doctor menasihatkan kelahiran melalui pembedahan caesarean .

Kadar Gula yang stabil  dalam darah yang boleh menyebabkan kerosakan otak dan tarikan sawan bagi ibu ibu ini..

Risiko kepada bayi

 • idapati juga obesii semasa hamil membawa kepada kecederaan kelahiran atau kecacatan kepada spina bifida.
 • Ibu yang obese dan mengidap darah tinggi pula selalu melahirkan anak yang tidak cukup berat badan.Masalah tidak cukup berat badan di panggil Intra uterine growth retardation.Bayi sebegini mempunyai iq yang sangat lemah dan sebahagiannya cacat otak.

Masalah tidak subur

Bagi prempuan yang masih mempunyai berat  badan berlebihan gangguan haid dan saluran fallopian tersumbat sering juga membawa masalah tidak subur.Mereka juga kerap di jangkiti masalah jangkitan vagina dan infeksi kulit di sebabkan oleh jangkitan  fungal.

Bagi wanita yang hamil ternyata obesity mendedahkan mereka kepada berbagai komlikasi yang menyiksakan diri dan kandungan mereka.

Kesan psaikologi dan Sosial

Dari segi psaikologi pula obesity mudah mengalami masalah emosi. Perasaan mereka diganggu oleh perasaan seolah-olah mereka dipandang rendah oleh orang lain. Mereka akan sensitive dan cepat terasa kerana jauh di sudut hati mereka merupakan manusia yang sangat bijak dan kreatif namun kebijaksanaan dan kretiviti mereka jarang sekali di ambil kira kerana masyarakat menganggap orang yang obese tidak dapat member imej yang sesuai dengan kejayaan hari ini.

Dalam masyarakat yang serba moden hari ini kecantikan badan merupakan sesuatu yang disanjung.Model model yang cantik bergaya dan mempunyai potongan badan yang memikat di tonjolkan menjadi symbol kejayaan dan rata rata mereka yang cantik bergaya menjadi pilihan dalam apa jua situasi.

Dengan badan yang ramping  seseorang mampu mempergayakan berbagai pakain yang cantik . Namun mereka yang mengidap obesity akan merasa ketinggalan keran tidak banyak pakain yang sesuai dengan bentuk badan mereka.

Kalau kita tengok memang ada berbagai2 fesyen pakaian untuk wanita diMalaysia hari ini.Pakaian2 ini adalah cocok dengan mereka yang mempunyai bentuk badan yang cantik. Bagi mereka yang obese pula sudah tentu mereka terpaksa bergaya dengan pakaian besar dan longgar yang di anggap menutupi kekurangan mereka.

Satu lagi factor yang boleh menimbul keresahan mereka yang mengidap obesity ialah sangkaan orang terhadap mereka. Misalnya orang mempunyai prejudis terhadap mereka dengan anggapan mereka ini gelojoh, malas dan hanya hidup untuk makan.Dalam saingan merebut peluang kenaikan pangkat dan pekerjaan juga orang orang yang obese sering tertindas.Potensi mereka sukar di lihat kerana anggapan ketua terhadap mereka yang negative mempengaruhi proses untuk menilai tahap kemampuan mereka.Bos takut untuk mempercayai mereka kerana kuatir mereka mempunyai sikap malas dan suka mencuri tulang.

Jadi mereka merasa diri mereka tersisih dan akhirnya mereka mendapati diri mereka dilembah kemurungan.Bila ini berlaku mereka seolah-olah berada dalam perangkap dimana mereka tidak berdaya untuk mencari jalan keluar. Ada juga dikalangan mereka yang seolah-olah keluar dari perangkap psaikologi ini dengan membentuk kumpulan terdiri daripada pengidap obesity dan menonjolkan kononnya gemuk gedempul itu adalah bentuk badan yang cantik dan menawan.Sudah tentu dakwaan ini tidak benar.Sudah tentu juga setiap orang ingin menjadi kurus dan cantik .jika mereka tahu caranya sudah tentu mereka akan dapat mencapai apa yang di cita citakan.

 

 

 

Kualiti  Hidup

Hidup yang berkualiti ialah hidup yang sihat sejahtera bebas dari segala penyakit dan sebuah kehidupan yang memberangsangkan lagi membahagiakan.

Oleh kerana .pengidap obesity sukar untuk bergerak pantas  adalah  agak sukar untuk mereka melibatkan diri dalam aktiviti sukan dan social.

sukar bagi mereka untuk turut serta dalam aktiviti luar rumah seperti  berkebun atau berkhemah didalam hutan atau mengikuti expedisi memanjat bukit  atau aktiviti meredah hutan.

Begitu juga bila sering berhadapan dengan pelbagai penyakit ,sudah tentu kualitiu kehidupan tergugat.

factor psaikologi tidak boleh diambil ringan apabial kita berhadapan dengan masalah obesity,

Ibu bapa yang mempunyai anak anak obese harus menganalisa kesan psikologi dengan lebih mendalam.Bayangkan diri anda berada di tempat anak anak ini di dalam bilik darjahnya.Anak anak ini tentunya di kritik oleh teman teman lantaran penampilannya yang obese.Semasa sukan tidak siapa pun yang mahu berpasangan dengannya bermain kerana bimbang kalah gara gara kawan sepasukan yang obese.Lebih teruk lagi bila beliau menerima pelbagai ejekan dari kawan kawannya.

Ibu bapa harus membina self esteem anak anak ini dan memulakan program menurunkan berat badan dengan kaedah yang berkesan dan tidak membebankannya.

Kemurungan

orang yang murung melepaskan kemurungan dngan makan lebih banyak.  Orang yang hidup dalam kesedihan selalu juga didapti menjadi kuat makan untuk melegakan sedih itu. Jadi ternayata bahawa factor emosi mempengaruhi berat badan.

Kekecewaan  ……………..>    Kemarahan ……….boleh menyebabkan         makan lebih

 

 

Gambar

 

Disorder  Pemakanan

Ini adalah masalah yang sering berlaku apabila seseorang cuba untuk menurun kan berat badan dengan cepat dan menyangka bahawa berpuasa adalah cara yang paling baik untuk  cepat kurus.

obesity merupakan kesan kepada kehidupan yang terperangkap da;alm pusingan menanggung lapar buat beberapa waktu dan kemudianya menjadi pelahap untuk waktu waktu yang lain.

Orang-0rang yang terperangkap sebegini selalu merasa kecewa dan mempunyai self-esteem yang rendah.

Mereka yang menalami disorder ini mencuba bersungguh –sungguh untuk mengurangkan berat badan melalui berlapar tetapi azam mereka tidak boleh bertahan lama kerana badan mereka akan memberontak dan menarik mereka semula kepada  makananan. Pada ketika itu mereka akan makan dengan berlebihan.

Jadi terus lah pusingan berlapar diikuti  dengan makan berlebihan. Mereka yang berada dalam pusinagn in menjadi  bertambah obese dan hidup dengan merasa kecewa dan putus asa dengan kegagalan mereka untuk mendapat badan yang normal.

 

 
Batu hempedu

Batu hempedu terjadi dalam tiga cara. Selalunya ianya terjadi apabila “bile” mengandungi kandungan kolesterol yang tinggi lebih daripada yang terdaya diresapinya. Ianya juga terjadi apabila terdapat protin tertentu dalam “bile” bergabung  dengan  kolesterol menjadi  Kristal.

“Bile” merupakan cecair yang di rembeskan oleh hempedu.Ia kaya dengan enzim enzim yang mampu memecahkan lemak.

Batu hempedu terbentuk apabila gallbladder tidak mengucup sepnuhnya untuk mengeluarkan semua kandungan bile didalam nya.Punca utama batu hempedu tidak menguncup ialah kerana kandungan lemak yang terlalu tinggi.

0besiti menigkatkan risiko seseorang itu mengidap batu hempedu. Perempuan yang lebih berat badan mempunyai risiko yang lebih tinggi berbandinh lelaki di sebabkan factor hormone wanita yang menyumbangkan kepada pengumpulan lemak.

. Korelasi antara ukuran BMI dan penyakit batu hempedu adalah positif. Lagi tinggi BMI lagi tinggilah risiko mengidap penyakit batu hempedu.

Pengkaji mempercayai perempuan yang BMI melebehi 32 mempunyai risiko tiga kali ganda untuk mengidap batu hempedu daripada prempuan yang mempunyai BMI antara 24 dan 25. Risiko akan meningkat tujuh kali ganda bagi perempuan yang mempunyai BMI melebehi 45 berbanding dengan mereka yang BMI bawah pada 24.

Didapati dalam kebanyakan kes mereka yang berlebihan berat badan mempunyai gallbladder yang lebih besar kerana gall bladder mereka mengandungi banyak kolestrol yang  yang tidak dapat dikosongkan sepenuhnya. Tinggalan cecair dalam gallbladder ini boleh menjadi batu.

i mendapati mereka yang mempunyai lemak di bahagian perut berhadapan dengan risiko lebih tinggi untuk mengidap batu hempedu daripada yang banyak lemak dipunggung atau paha.

mereka yang mengurangkan berat badan tanpa henti dan dengan cara yang drastic mungkin meningkatkan risiko  terbentuknya  batu hempedu.

Cara yang tebaik ialh dengan mengurangkan berat badan secara perlahan lahan dan sistematik.

Kalori dan glycemic index bagi makanan

. Setiap hari kita memerlukan tenaga. Tenaga itu diperolehi daripada makanan. Tenaga ini dikira dalam sebutan kalori.

Tenaga itu digunakan untuk bergerak kesana kemari dan untuk apa sahaja keperluan bekerja, bermain dan sebagainya.Tenaga juga di perlukan untuk pergerakan jantung .Semasa tidur sekali pun badan kita memerlukan hamper 6 kalori sejam bagi aktiviti tidur.

Namun jika  pengambilan tenaga melalui makanan melebihi daripada apa yang perlu untuk urusan kehidupan seharian maka lebihan kalori  ini terkumpul dalam badan dalam bentuk lemak yang berlebihan.

 

Kalau kita tukarkan keadaan diatas dalam bentuk persamaan ia nya begini:

Lebihan Berat Badan:

Kalori yang diambil     >      daripada kalori yang diguna

(lebih banyak)

Pengurangan Berat Badan:

Kalori yang diambil      <      daripada kalori yang diguna

( lebih sedikit)

Tidak ada perubahan Berat badan:

Kalori yang diambil    =        kalori yang diguna

 

Walaupun secara am factor penyebab lebihan berat badan berpunca dari aspek gaya hidup, budaya, factor genetic , kadar metabolic badan, sekitaran, dan kedudukan dari segi sosio-ekonomi seseorang  factor penentu selalunya terletak kepada corak pemakanan  seseorang .

Pengambilan  makanan ialah aktiviti memasukkan kalori kedalam badan.

Tabiat pengambilan makanan:

Tabiat merupakan kebiasaan.Seseorang yang tidak suka minum susu boleh mengubah tabiatnya jika di biasakan dengan susu setiap hari.Begitu juga seseorang yang gemarkan makanan berlemak.Tabiatnya boleh di ubah dan dia boleh menjadi seorang yang tidak gemarkan makanan berlemak bila di pupuk tabiatnya.

Tabiat yang  baik boleh di bentuk melalui panduan yang betul.

. Contoh Puan Aziziah

Puan Azizah  mempunyai tabiat mengambil kalori yang terlalu banyak melalui memakan makanan yang tinggi kandungan lemak dan gula  .

Pagi pagi beliau sudah makan nasi lemak dan the manis.Tengaharinya pula dia gemarkan nasi ayam dan petangnya goring pisang dan kuih kuih manis.

Dia  tidak begitu suka buah- buahan dan sayur – sayuran, dan minum banyak minuman manis menggantikan air biasa kerana tubuhnya di biasakan dengan kadar gula yang tinggi.

 

Pada peringkat awalnya dia tidak perasan bahawa dia melakukan sebarang kesilapan dalam pemakanan kerana tiada perubahan yang di rasakan berlaku.Kadar peningkatan berat badan berlaku dengan perlahan lahan sehinggakan dia merasakan tidak ada apa  apa  pun yang terjadi namun setelah beberapa lama dia mula merasa tidak selesa apabila lemak berkumpul dengan banyak dan badan mula terasa berat,

Semasa berjumpa dengan  saya berat badannya adalah sebanyak 80 kg dengan ketinggian 154 cm dia tampak gempal .Dia juga kelihatan kepenatan dan tanda tanda kegelisahan jelas di wajahnya.

Saya membuat analisa BMI ,menyukat kadar kandungan gula dan kolestrol dalam darah dan menyarankan beliau melakukan perubahan dalam hidupnya.

Perubahan yang di maksudkan ialah mengubah corak pemakanan,mengubah aktiviti harian dan melakukannya dengan bersungguh sungguh.Saya tidak membenarkan dia berdiet kerana diet akan meningkatkan paras bahan kimia dalam otaknya menjadikan beliau sukar mengawal dirinya.

Hentikan diet dengan segera dan tumpukan kepada perubahan corak pemakanan dan aktiviti harian.

Kurang bersenam atau aktibiti fizikal

Dalam kehidupan kita hari ini kita tidak  perlu untuk melibatkan diri dalam banyak aktiviti fizikal.Setiap hari kehidupan kita semakin mudah dengan adanya pelbagai ciptaan moden sehinggakan untuk memetik suis pun tidak perlu berdiri.Memadai hanya dengan menekan remote control sahaja.

Kita bergerak kesana kemari dengan kenderaan seperti kereta, bas dan komuter.. Jika kita hendak  naik ketingkat atas bangunan kita hanya perlu  menaiki lif atau escalator.Kemudahan ini menyebabkan badan manusia moden menjadi tidak aktif

Lebih kurang kita melibatkan diri dalam aktiviti fizikal maka akan lebih banyaklah peningkatan lebihan berat badan yang berlaku.

Senaman atau aktiviti bergerak membuatkan sel-sel otot kita menjadi aktif.Keaktifan ini perlu bagi membolehkan hormon dan enzim dalam darah kita terhasil.Otot yang aktif  adalah  satu rangsangan yang membolehkan tubuh kita mengeluarkan hormone dan enzim dengan baik.Pada Otot tedapat sel sel yang dinamakan mitokondria.Mitokondria  adalah kilang bagi menjana tenaga yang di perlukan bagi aktiviti tubuh kita.Otot yang tidak aktif mengeluarkan tenaga yang sedikitkerana bilangan mitokondrianya sangat kecil.

Otot yang kuat membuatkan pembakaran lemak dalam tubuh kita menjadi pantas dengan  penggunaan tenaga yang berkesan .

Dari itu kita harus melakukan senaman senaman yang boleh meningkatkan saiz otot dan menguatkan otot.Antara senaman yang baik di lakukan ialah senaman menaiki tangga.Contoh contoh seperti di bawah

 

 

 

Gambar gambar senaman

Ayu tunjnukka ikut yang dia pergi belajar

 

 

 

 

Apabila usia meningkat kita akan mengalami kekurangan enzim dan hormone dalam darah.ini merendahkan kadar bmr kita dan mendatangkan obesity.Tetapi jika kita mengamalkan senaman setiap hari bmr kita tidak akan terjejas.

 

Apakah Bmr

Bmr ialah Basal metabolic rate.Ertinya penggunaan tenaga bagi tubuh kita semasa kita berehat.Tenaga tetap di guna meski pun kita berehat kerana pergerakan jantung usus dan lain lain tetap mengguna tenaga.Namun Bmr yang rendah membuatkan benyak tenaga di kumpul menjadi lemak.

Mereka yang mempunyai kadar bmr yang rendahperlu menyedari hakikat ini dan mengambil langkah langkah meningkatkannya.Antara langkah langkah yang boleh di lakukan ialah dengan mengamalkan senaman,mengambil makanan beralkali tinggi dan sentiasa mengamalkan gaya hidup sihat dengan pengambilan makanan yang berkualiti dan rendah kalori.

Jawab soalan soalan di bawah ini
jika jawapan anda ialah ya maka anda mengalami masalah bmr yang rendah

1Bila diet berat tidak turun

2Berat naik mendadak bila makan lebih

3Sukar senaman kerana berasa terlalu letih bila bersenam

4Gemarkan makanan berkarbohidrat dan manis

5Mudah lapar

6Makan sedikit tetapi cepat gemuk

 

jangan Tertipu dengan label makanan

Kini  cara makan orang-oranag barat seprti  kedai-kedai fast-food menjadi suatu kebiasaan . Minuman pula ialah minuman manis bergas. Ini sudah menjadi tabiat pemakanan masyarakt Bandar hari ini.Iklan iklan minuman ringan membuatkan anak anak kecil terpengaruh dan mahu meminumnya.Tabiat ini di bawa kealam dewasa mereka dan akibatnya mereka akan di hadapkan dengan kesan yang merosakkan kesihatan.

 

Mereka suka makanan terdsebut kerana ia mudah di dapati,cepat tak perlu  tunggu lama untuk membelinya  namun ianya mengandungi kandungan lemak dan gula yang semuanya berkalori tinggi.

Setiap hari memakan makanan tersebut membawa keopada pengambilan kalori yang berlebihan.

Banyak daripada  makanan itu dijual dengan label menyatakan ianya sihat tanpa lemak atau  hanya mengandungi kandungan lemak yang rendah tetapi secara sebenar mungkin mengadungi lemak  lebih daripada makanan  yang sepatutnya di ambil.ari. Adalah penting untuk mngtahui dengan tepat malumat pemakanan bagi apa yang kita makan dan  memastikan makanan tidak di ambil berlebihan

Kalori dan kandungan makanan kita

No    FOOD ITEM/MAKANAN AMOUNT/ CALORIES CHO,g PROYEIN,g FAT,g
      BIL.        
  (kcal) (carbohydrate)
1  Nasi Lemak ( Normal ) 1 plate 475 92 8 9
2  Nasi Dagang ( Set ) 1 plate 508 92 8 12
3  Nasi Briyani Chicken 1 plate 922 107 41 37
4  Chicken Rice ( set ) 1 plate 590 65 26 26
5  Fried Rice ( Nasi Goreng ) 1 plate 742 102 21 11
6  Fried Mee ( Mee Goreng ) 1 plate 501 61 18 20
7  Mee Bandung 1 bowl 549 55 20 28
8  Mee Curry 1 bowl 529 37 12 37
9  Mee Soup 1 bowl 475 42 27 27
10  Fried Kuew Teow 1 plate 741 76 23 38
11  Kuew Teow Bandung 1 bowl 540 58 17 17
12  Spagetti With Chicken 1 plate 497 26 87 1
13  Chicken Soto ( Soto Ayam ) 1 bowl 433 57 19 13
14  Chicken Kurma 1 pc ( med) 179 1 13 14
15  Chicken Curry With Coconut 1 pc ( med) 251 5 20 17
Milk
16  Fried Chicken 1 pc ( med) 255 3 20 18
17  Chendol 1 bowl 461 65 7 19
18  Bubur Cha Cha 1 bowl 536 80 7 34
19  Bingka Ubi 1 slice 190 30 2 7
20  Kuih Lapis 1 pc 120 21 1 3
21  Vadai 1pc 181 14 7 11
22  Egg Tart 1pc 279 29 6.7 15.2
23  Kuih Talam 1 slice 244 43 2 7
24  Pizza Chicken 1 pc 268 21 14 4
25  Chicken Nugget 1 pc 52 3 3 3
26  Beef Burger 1 serving 427 43 19 20
27  French Fries 1 cup 322 36 4 18
28  Mashed Potato 153 130 20 2 1
29  Muffin / Bread 52 210 27 3 2

 

 

.

 

          ●  kurangkan pengambilan lemak tepu
●   whole milk(susu skim)
●   butter / ghee
●  santan kelapa
●   full cream dairy products
Tingkatkan pengambilan fiber
          ●  menhindarkan sembelit dan mengaktifkan usus.
          ● turunkan gula paras gula  & cholesterol
          ●  mengambilnya dengan air yang banyak
Makanana yang banyak serat●   whole grains / whole bran cereals
Gambar gambar makanan yang perlu di elakkan ●   sayur sayuran dan buaha buahan
GGGG ●   oat meal

Penggunaan kalori

Dalam setiap pergerakan kita mengguna kalori, Kalori adalah tenaga yang membolehkan diri kita bernafas, mencerna makanan, bergerak kesanan kemari dalam kehidupan seharian. Kalori ini diguna oleh badan atau dibakar untuk member tenaga dan dengan nya kita dapat melaksanakan s

egala fungsi hidup. Namun perimbangan antara kalori yang diambil dengan kalori yang diguna sangat penting keranan jika yang diambil melebihi daripada yang diguna akan berkumpul lebihan dalam badan dalam betuk lemak.jadi setiap kalori berlebihan dalam badan hendaklah di bakar denganbersenam. Kita perlu membuat aktiviti fizikal yang melibatkan pergerakan otot badan yang nmenyebabkan kalori dibakar. Segala aktiviti yang kita lakukan seperti bernafas sekali pun mengguna tenaga. Segakla kerja yang kita buat membakar  kalor. Samada kita berjalan didalam rumah. Berkebun diluarrumah. Buar kerja dimana sahaja pendeknya kalau bada kita bergerak kalori digunakan. Dengan bermaia atau berjalan suka-suka juga kita membakar kalori tidak semestinya dengan berlari dengan panras.

Aktiviti exercise secara tetap sangat baik untuk kesihatan badan. Exercise ini mengurangkan risiko terhadap bebagai penyakit seperti kanser, diabetes gan darah tinggi. Disamping itu ia membantu untuk menjaga supaya berat badana tetap sama dan ini menyumbang kepada kesihatan tulang,,otot dan sendi. Mengenai exercise ini ramai yang mempunyai salah faham yang menanggap bahawa exercise mestilalh lasak. Exercise tidak semestinya lasak. Jika kita berjalan cepat dalam setengah jam empat atau lima kali seminggu ianya sudah mencukupi untuk menjaga kesihatan kita. Jadi tidak semestinya tenaga perlu dibakar dengan berlari pantas. Cuba ambil perhatian dengan pernyataan ini. Kalau kita berjalan kaki sebatu kita mengguna tenaga sama dengan berlari sebatu. Cuma masa diambil untuk berjalan sebatu lebih lama daripada berlari sebatu. Jadi kalau berjalan kita membakar kalori dalam masa yang lebih lama secara perlahan dan kalau kita berlari kita membakar kalori dengan cepat dlam masa yang lebih singkat, Jadi selepas berlari sebatu tenaga yang kita gunakan sama dengan selepas berjalan sebatu.kajian menunjukkan ramai orang dewasa tidak amabil exercise secara tetap. Jadi ramai tidak mempunyai keseimbanagn antara kalori yang diambil dengan kalori yang di guna, Oleh sebab ini obesity berluasa dimana nmana Negara hari ini. Dinegara kita sangat ketara bahwa mereka yang mengidpa obesity kian meningkat. Ramai juga percaya bahawa excerciese mesti lah kasar dan kuat dan dengan cara itu barulah effektif atau berkesan, Keprcayaan ini tidak benar. Exercise secara lembut seprti tai chi itu pun berkesan dalam penjagaan berat badan dan penghindaran penyakit. Yang sangat penyting ialah membentuk tabiat uyang sihat dalam menimbangi antara jumlah kaloro yang dianmbil dengan jumalah kalori yang di guna. Keseimbanagan ini akan memnentukan antara kehidupan yang sihat dengan kehidupan berisiko kepada pendedahan kepafada berbagai penyakit yang dsepatutnya mungkin dapat dielakkani

 

 

Pengaruh Sekitaran dan komuniti

Sekitaran kita dan komuniti dimana kita berada sudah pasti mempengaruhi kita mengenai pilihan kita terhadap makanan dan bagaimana kita mengguna kalori yang telah diamabil.

Jika anda membuat perancangan sihat untuk menguruskan berat badan dan anda berasakan bahawa sajian makanan di kantin tempat kerja anda tidak menepati rancangan anda ,anda harus bertindak membawa bekal makanan dari rumah .

Anda boleh berpakat dengan kawan kawan yang ingin menurukan berat badan dengan membawa bekal makanan sihat  bersama sama.

Jadikan isu pemilihan makanan sebagai suatu agenda yang penting dalam hidup anda.

Lakukan aktiviti di rumah

Apak kita lakukan dirumah?

Adakah kita melakukan pergerakkan yang banyak  dalam menjaga kebersihan dan kesejahteraan rumah  rumah  atau kita duduk mengadap tv dan kerja rumah dibuat oleh orang gaji kesemuanya.

Jika  kita duduk dirumah dengan berehat-rehat menhabiskan masa dierumah dengan membaca surat khabar atau ber embang lam-lama melaui telefon atau rakan rakan yang berkunjung ke rumah sepanjang hari maka tabiat yang sedemikian boleh mengurangkan penggunaan dan pembakaran kalori.

Tempat Kerja

Setiap dari kita mempunyai  tuntutan kerja yang berlainan. Ada pekerjaan yang memerlukan pergerakan fizikal yang banyak dan ada yang memerlukan pergerakan fizikal yang sedikit.

Selalunya mereka yang berkerja yang memerlukan pergerakan yang banyak tidak mengidap obesity kerana antara tenaga yang diambil dengan tenaga yang diguna seimbang.

Bagi mereka yang tidak memerlukan banyak pergerakan masa bekerja mereka perlu membuat exercise lebih banyak supaya keseimbangan kalori dpat dikekalkan dan dengan itu lebihan berat badan tidak berklaku.

Komuniti moden yang semakin gemuk

Masalah lebihan berat badan bukan lagi satu masalah yang di pandang serius oleh komuniti moden.Kegemukan merupakan sesuatu yang di terima umum.Ke mana mana kita pergi terlalu ramai orang orang gemuk kerana obesity tidak di ambil serius.Ianya di anggap gejala biasa dan suatu fenomena yang harus di terima di Negara Negara maju yang melambangakan kemakmuran dan kekayaan sesebuah Negara.

Sajian pemakanan segera yang mengutamakan rasa yang sedap dan menyebabkan  ketagihan karbohidrat di kalangan kita menimbulkan  kesukaran untuk mengimbangi antara kalori yang diambil dengan yang diguna.

Oleh kerana industry makanan merupakan suatu bidang perniagaaan yang besar dan menguntungkan peniaga peniaga besar maka banyak lah iklan yang di tonjolkan dan kesemua iklan memaparkan model model yang kurus lansing dan jelita .Model model yang kurus lansing dan jelita membuatkan kita lupa bahawa mengambil makanan sebegini akan merosakkan system tubuh kita dan membawa kepada obesity yang terlampau.

Dalam masyarakat kita dimalaysia kita dapati banyak kenduri kendara dan jamuan rumah terbuka.Boleh di katakan terlalu banyak jamuan dan  majlis makan yang di anjurkan .Makanan yang dihidang selalunya menyelera kan. Ini merupakan slah satu factor yang menybabkan ramai  amat menarik sehingga kita tidak dapat mengawal selera makan.

Apabila terasa badan sudah lebih berisi masing-masing mula mengamal kan diet yang ketat.Apabila mendapat jemputan pula mereka  makan pula dengan banyak. Pusingan berdiet dan kemudian makan banyak seperti ini  tidak putus jadi berat badan sentiasa turun naik seprti yo yo.

 

 

apkah peranan gula sebagai penyebab obesity?

Gula ialah makanan yang mempunyai kalori tinggi dan  seringkali kita  mengambil banyak kalori melalaui makanan bergula tanpa merasa puas atau kenyang.

Jika gula dapat dielakkan dari makanan maka kita akan lebih mudah  dapat mengurangkan pengambilan kalori.

Sebagai contoh satu sudu teh gula mengandungi 16 kalori.

Secara kasar dalam makanan harian kita makan makanan manis seperti kek, cokelat, jus buah, kueh-kueh, buah Melaka, wajik .Secara  tidak lansung kita akan mengambil kandungan gula lebih kurang 24 sudu teh yang mengandungi lebih kurang 380 kcal/day. Kalori yang banyak sebegini tidak member rasa kenyang dan puas makan menyebabkan kita akan mengambil lebih banyak lagi kalori dari gula.Kalori dari gula kan di tukarkan kepada lemak dengan cepat sekali.Lemak yang terhasil pula sukar untuk di pecahkan menjadi tenaga semula.

Kalau kita dapat mengelak daripada makanan manis sudah tentu  kita dapat mengurangkan pengambilan kalori yang boleh menolong dalam mengurang berat badan.

Ini adalah satu cara yang baik kerana anda tidak perlu mengikat perut menahan lapar.Anda perlu menahan dari pengambilan gula sahaja.Pada peringkat permulaan anda masih di belenggu ketagihan gula.Anda berasa perlu makan manis disebabkan masalah ketagihan.Harimau ganas dalam minda anda akan menunjukkan taringnya membuat anda teringat ingat kesedapannya makanan manis itu namun setelah seminggu mengelakkan gula perasaan ketagihan gula akan hilang .Anda mula berasa nikmatnya makanan yang kurang gula .Bila makanan dimakan tanpa gula anda mulai merasa nikmat sebenar makanan.Pernahkah anda terfikir kenapakah kita di hidangkan dengan pelbagai jenis the dan kopi.Sebenarnya the dan kopi tanpa gula sdesap rasanya.Bila di tambah gula akan hilang nikmat sebenar dan rasa the dan kopi menjadi serupa sahaja membuatkan anda tak dapat merasa kalainan rasa dan nikmatnya itu.

 

Memahami peranan lemak sebagai penyebab utama obesiti

Lemak dalam badan kita penting kerana ia boleh ditukar kepda tenaga semasa kita memerlukannya.namun apabila lemak berlebihan ia menimbul masalah berat badan yang sukar untuk dibakar sepenuhnya kerana kandungan kalorinya yang tersangat tinggi.

Kalau dibanding dengan protein dan karbohidrat yang mempunyai kandungan kalori sebanyak 4 kalori/gm ternyata kandungan kalori dalam lemak lebih tinggi iaitu  9 kalori/gm.

Jadi makanan yang tinggi kandungan lemak merupakan makanan yang tinggi kalorinya.

Lemak terbahagi kepada dua kumpulan lemak yang boleh larut (saturated) dan lemak tak larut (unsaturated). Makanan mengandungi lemak larut  saturated fat aialah seperti mentega,keju, susu penuh lemak,aiskrim . Ia turut Juga didapati dalam lemak binantang atau ayam dan juga  dalam lemak ikan-ikan tetapi dalam jumlah yang lebih rendah.

Beberapa jenis minyak sayuran mengandungi lemak unsaturated. Lemak jenis ini tidak begitu baik kerana kandungan kolesterol  tinggi

.Satu jenis lemak lagi ialah lemak polyunsaturated yang terdapat dalam jagung, bunga matahari dan kacang soya.

Jenis lemak yang berbeza ini mempunyai fungsi dan ciri yang berbeza namun ia tetap mendatangkan obesity kepada sesiapa yang mengambilnya secara berlebihan.

 

Glycemic index

Keupayaan sesuatu makanan di tukarkan menjadi gula  dalam tubuh kita.Sesuatu makanan yang mempunyai glycemic index 100 peratus bermakna kesemua nya dapat di tukarkan kepada gula dalam badan kita manakala bagi sesuatu makanan yang mempunyai glycemic index 50 memberi erti hanya 50  peratus daripada yang di makan akan bertukar kepada gula manakala yang selebihnya akan hilang begirtu sahaja

Walaupun konsep ini jarang di ketengahkan namun ia sebenarnya amat mustahak bagi mereka yang mahu menurunkan berat badan.

Jika anda makan makanan yang tinggi glycemic index maka paras gula dalam darah akan meningkat tiba tiba .”Glukose surge akan terjadi”

Badan akan bertindak balas mengeluarkan insulin dengan banyak bagi menurunkan gula dengan cepat dan ini menyebabkan kenaikan paras insulin yang tinggi “Insulin surge ” 

Insulin surge tidak baik bagi badan kita kerana ia menyebabkan berlakunya pergolakan dalam penegeluaran enzim dan bahan kimia tubuh kita.Enzim dan bahan kimia tubuh yang bergolak bagaikan harimau ganas  yang mendatangkan keletihan,keresahan dan kemurungan serta   

 

 

Table glycemic index bagi makanan harian

 

DESIRABLE CARBOHYDRATES
            GLYCEMIC   GLYCEMIC  
            INDEX   LOAD  
Fruits
Apple 38 6
Apricots 57 5
Cherries 22 3
Grapefruit 25 3
Grapes 43 7
Kiwi Fruit 47 5
Mango 47 5
Orange 42 5
Peach 28 4
Peach ( canned in natural juice ) 38 4
Pear 38 4
Pear ( canned in natural juice ) 43 5
Pineapple 59 7
Plum 24 7
Watermelon 72 4
Vegetables
Artichokes [0] 0
Avocado [0] 0
Beet 64 5
Broccoli [0] 0
Cabbage [0] 0
Carrots 47 3
Cauliflower [0] 0
Celery [0] 0
Cucumber [0] 0
Peas 48 3
Leafy Vegetables
(spinach, lettuce ) [0] 0
Squash [0] 0
Yam 37 13
DESIRABLE CARBOHYDRATES
            GLYCEMIC   GLYCEMIC  
            INDEX   LOAD  
                   
Legumes
Beans, butter 31 7
Beans, kidney 28 7
Beans, black 20 5
Chickpeas
      ( garbanzo beans, bengal gram ) 28 8
Lentils 29 5
Lentils, green, dried 30 5
Lentils, red 26 5
Soy Beans 18 1
Breads
Coarse Barley Kernel Bread:
      75% Kernels 27 7
      80% Kernels
      ( 20% white flour ) 34 8
Oat Bran Bread 47 9
Rye Kernel Bread
      ( pumpernickel ) 41 5
Sourdough Rye 53 6
Healthy Choice Wheat Bread
      ( Con Agra Inc., USA ) 55 8
Soy and Lidseed Bread
      ( packet mix in bread oven )
      ( Con Agra Inc., USA ) 50 5
Silver Hills Sprouted Bread Has not been tested
Ezekiel Sprouted Bread Has not been tested
DESIRABLE CARBOHYDRATES
            GLYCEMIC   GLYCEMIC  
            INDEX   LOAD  
Breakfast Cereals
All-Bran ( Kellogg’s, USA ) 38 9
Bran Buds ( Kellogg’s, Canada ) 58 7
Bran Buds with Psyllium
      ( Kellogg’s, Canada ) 47 6
Hot Cereal, Apple and Cinn
      ( Con Agra Inc., USA ) 37 8
Hot Cereal, unflavored
      ( Con Agra Inc., USA ) 25 13
Oat Bran, raw 55 3
Cereal Grains
Barley, pearled 25 11
Rice, parboiled ( Uncle Ben’s ) 38 14
Rice, parboiled, long grain
      ( Canada ) 38 14
Rye 34 13
Wheat, whole kernels 41 14
Wheat, cracked ( bulgur ) 48 12
Dairy Products
Yogurt, low fat 31 9
Soy Milk 44 8
Milk, skim 32 4
DESIRABLE CARBOHYDRATES
            GLYCEMIC   GLYCEMIC  
            INDEX   LOAD  
Nuts
Almonds [0] 0
Cashew Nuts 22 3
Hazelnuts [0] 0
Macadamia [0] 0
Pecan [0] 0
Peanuts 14 1
Walnuts [0] 0
Sugar and Sweeteners
Fructose ( Granulated ) 19 2
Stevia 0 0
MODERATELY DESIRABLE CARBOHYDRATES
            GLYCEMIC   GLYCEMIC  
            INDEX   LOAD  
Fruits
Apple Juice, unsweetened 40 10
Apricots, canned in light syrup 64 12
Banana 52 12
Orange Juice 52 12
Peach, canned in heavy syrup 58 9
Prunes 29 10
Strawberries 40 10
Vegetables
Corn, sweet 54 9
Pumpkin 75 3
Rutabaga 72 7
MODERATELY DESIRABLE CARBOHYDRATES
            GLYCEMIC   GLYCEMIC  
            INDEX   LOAD  
Potato
New Potato 62 13
Sweet Potato 61 17
Legumes
Beans, baked 48 7
Beans, dried 29 9
Beans, black-eyed 42 13
Beans, navy 38 12
Beans, lima 32 10
Pinto Beans 39 10
Bread
Barley Flour Beads 67 9
Whole-Wheat Barley Flour Bread With Sourdough
      ( lactic acid ) 53 10
Whole-Wheat Rye Bread 58 8
Coase Wheat Kernel Bread,
      ( 80% intact kernels ) 52 12
Breakfast Cereals
All-Bran ( Kellogg’s, Canada ) 50 9
Cream of Wheat 66 17
Oatmeal, rolled oats 58 13
Cereal Grains
Barley, Cracked 66 21
Buckwheat ( Canada ) 54 16
Cornmeal, boiled in salt water
      ( Canada ) 68 9
Sweet Corn ( USA ) 60 20
Taco Shells, cornmeal-based 68 8
Couscous, boiled 65 23
Rise, Long grain, wild
      (Uncle Ben’s ) 54 20

 

 

Adakah Faktor genetic mempengaruhi obesiti

Faktor yang  menyebabkan satu keluarga menjadi obsese  adalah kerana  amalan pemakanan yang diturunkan dari ibubapa kepada anaka-anak. Banyak kajian memperlihatkan bahawa factor amalan pemajkanan merupakan factor utama yang  mentukan sama ada keluraga itu menjadi obese atau tidak.

Ahli keluarga slelaunya berkongsi tabiat hidup dan makan. Jadi sekiranya amalan atau tabiat pemakanan tidak baik diamalakn aoleh satu keluarga maka secara tidak langsung amalan itu di warisi oleh keturunan mereka.

Cuba kita lihat amalan makan nasi dengan lauk bergoreng dan berlemak tinggi yang diamalakan dalam sesebuah keluarga.Ia akan menjadi ikutan dan di sajikan oleh ibu bapa kepada anak anak mereka.

Begitu juga aktiviti bersukan.Ibu bapa yang kurang prihatin dan tidak menggalakkan anak anak bersukan akan memiliki anak anak yang obese dan seterusnya membentuk generasi yang obese.

Tidaklah dinafikan bahawa genetic  memain peranan dalam mempengaruhi samada seseorang itu menjadi obese arau tidak

Diperhatikan dalam kes anak angkat dapat dilihat bawa dalam kedupan yang dikogsi bersama dengan keluarga angkat anak itu memperklihat cirri-ciri fizuikal yang boleh dikaitkan dengan cirri-ciri fizikal keleuraga kandungnya.

lemak berlebihan dibahgain perut atau memperlihatkan cirri lebihan berat badan seperti yang terjadadi kepada keluarga kandungnya. Walaupun secara umum didapati ada kemungkinan dalam 25-30% bahawa anak daripada kelurga obese akan mewarisi obesity namun berlakunya obesity itu bukanlah berpunca daripapada factor genetic tetapi berpunca daripada amalan pemakanan dalam keluarga itu.

Misalnya anak daripada ibu bapa yang obese mumpunyai berat badan yang normal dan mempunyai kadar metabolic yang membolehknya membkar kalori lebih banyak daripada kanank-kanak biasa melalui aktiviti f izikal yang t dak banyak.

Dalam kes-kes tertentu dapat dikesan bahawa terdapat juga masalah obesity yang berpunca daripada masalah hormone atau gland. Terdapat kes klinikal Hypothyroidism dimana seseorang tidak mempunyai hormone thyroid untuk mengawal supaya kadar metabolic berada pada kadar yang normal atau ssesuai.

Masalah ini dapat di rawat dengan mudah oleh dokror.

Sekiranya anda merasakan anda telah pun menjaga pemakanan dan bersenaman tetapi masih kelesuan dan tidak lansing besar kemungkinan anda mengalami masakh metabolic.

Terdapat juga kes yang disebut Cushing’s syndrome dimana penghasilan corticosteroid hormone tidak normal.

Apabila corticosteroid terlalu tinggi maka kita akan menjadi semakin gemuk.Corticosterois yang tinggi menyebabkan masalah pada pemecahan makanan menjadi tenaga.Makanan bertukar menjadi lemak dengan cepat tanpa memasuki mitokondria  untuk menjadi tenaga.Seseorang yang makan ubat perlansingan badan berasaskan sibutramine mudah mendapat masalah kelebihan corticosteroid.

Faktor hormone juga membeza factor pendedahan kepada obesity antara wanita dan lelalki. Wanita mengalami perubahan hormone pada tahap-tahap tertentu dalam hidupa mereka seprti masa mentural cycle, masa kehamilan dan menopause.   Namun perkara ini boleh di perbetulkan dengan terapi yang berkesan di klinik. Perbezaan antara lelaki dan perempuan dalam menangani obesiti

 

Berbezakah masalah obesity di kalangan lelaki dan wanita

 

Dari segi physiologi badan lelaki dan wanita ada perbezaan berhubung dengan kadar risiko terhadap obesity. Secara am perempuan lebih senag menjadi obese daripada laki-laki. Lelaki didapati mempunyai lebih otot  dan kurang lemak dari wanita. Secara biasa dalam keadaan tanpa pergerakan badan lelalki dapat membakar antar 10-20% lebih kalori daripada badan wanita.Ini nyata memperlihatkan bahwa wanita perlu membuat pergerakan ringan lebih sedikit dripada lelaki untuk mengekal bentuk badan yang tidak obese.

 

Kandungan lemak bagi lelaki dan wanita

 

 
Description Women Men
Essential fat 12 – 15% 2 – 5%
Athletes 16 – 20% 6 – 13%
Fitness 21 – 24% 14 – 17%
Acceptable 25 – 31% 18 – 25%
Obese 32% + 25% +

 

 

 

Penyakit dan ubat ubatan yang harus di awasi

dan ubt ubatan mengandungi steroid yang boleh menyebabkan lebihan berat badan. Ubatan seperti antidepressants berkemungkinan menyebabkan lebihan berat badan.Penyakit yang boleh dikaitkan sebagai penyebab berat badan seperti hypothyroidism dan juga kemurungan atau masalah nuerological. Selalunya penyakit ini mengheret pesakit menjadi pelahap dan makan berlebihan. Akibatnya kalori yang diambil lebih besar dripada kalori yang diguna.

 

Maalah metabolic

 

Puan Zuraida datang bertemu saya pada ogos 2008. Saya dapati Puan Zuraida yang cantik bergaya ini mempunyai personaliti yang ramah dan mesra. Sesuailah dengan imej beliau sebagai seorang usahawan berjaya.

 

“Doc, tolonglah saya… Saya nak jadi langsing dan lebih kurus.” Katanya tanpa berselindung.

 

“Saya dah cuba pelbagai cara. Pusat-pusat pelansingan pun saya dah pergi. Tapi saya gagal.” keluhnya kesal

 

Saya memandang wajah Puan Zu. Air matanya bergenang.

Tiba tiba dia menangis teresak-esak. “Doktor tahu betapa saya ingin turunkan berat saya. Saya tak selesa dengan berat 80 kg ni.”

 

Puan Zu tak dapat lagi membendung kerisauan dan kekecewaan hatinya. “Saya control makan. Saya pun ada ambik ubat doctor tapi berat badan turun sekejap je. Lepas tu naik balik, pusat slimming yang mahal beribu-ribu pun saya dah pergi tapi berat saya masih tak berganjak. Ia turun sikit tapi naik balik.

 

“Saya terlalu kecewa sebab saya tahu saya tak makan banyak namun berat saya tetap naik. Saya sanggup seksa diri saya dengan tak makan asalkan dapat hasil yang baik tapi apa yang saya rasakan hanyalah kepayahan dan keperitan semata-mata namun hasilnya tiada. Kenapa dok? Apakah yang berlaku kepada badan saya? Adakah saya ni memang tak boleh nak jadi kurus? Saya tengok orang lain senang je kurus tapi kenapa saya tak boleh?”

 

Saya membuat pemeriksaan keatas Puan Zu. Tekanan darah beliau 140/88 manakala paras gula dalam badannya agak rendah. Hanya 5 sahaja walaupun beliau baru makan dua jam yang lalu. Bila ujian darah di buat ternyata paras had kolestrol agak tinggi dan ldl pula rendah sedikit. Ini bermakna beliau adalah termasuk dalam golongan berisiko tinggi yang mudah mendapat diabetes darah tinggi atau masalah jantung.

 

Saya memang sudah menjangkakan keputusan darah yang sebegitu kerana setelah beberapa tahun menjalankan ujian darah ke atas pesakit saya yang mengalami obesiti saya dapati hasilnya lebih kurang sama. Mereka tergolong dalam golongan berisiko.

 

Saya memaklumkan kepada Puan Zu bahawa beliau menghadapi masalah metabolic atau saya lebih suka menggelarkannya sebagai cabaran metabolic (metabolic challenge).

 

Saya bertanya Puan Zu samada beliau sanggup bersama sama saya selama 12 minggu bagi menghadapi cabaran metabolik ini. Selama 12 minggu saya dan para petugas klinik kami akan menemani dan bersama-sama beliau memberi tentangan terhadap cabaran ini, dan selepas itu Puan Zu akan meneruskan usahanya sendiri selepas melepasi rintangan rintangan yang hebat di peringkat permulaan.

 

 

 

 

 

Minggu Pertama

Minggu pertama kami lalui dengan mudah. Pada masa ini Puan Zu mula merasa lebih tenang dan bertenaga. Beliau tidak lagi merasa lemah dan lesu. Beliau merasa lebih bersemangat untuk meneruskan cabaran .

 

Minggu Kedua

Minggu kedua hingga keempat berlalu dengan mudah juga. Saya tidak mengharapkan penurunan berat badan yang mendadak kerana target saya ialah membaik pulih masalah metabolik yang di alaminya. Namun Puan Zu mula tersenyum kerana dia mula merasa penyusutan dalam ukuran badan. Bersama tenaga yang terhasil di dalam tubuhnya dia tidak keberatan untuk bersenam.

 

Minggu Keempat

“Doktor, dulu saya cepat letih.Sekarang saya dah boleh bersenam dan jogging lama sikit.

Saya menerangkan kepada Puan Zu, empat minggu yang lalu metabolic beliau amat rendah. Segala makanan yang di makan tidak bertukar menjadi tenaga sebaliknya ia hanyalah ditukarkan kepada lemak sahaja. Sebab itulah beliau merasa letih dan lesu dan tidak bersemangat untuk melakukan aktiviti.

 

 

Minggu Kelima

Minggu kelima memerlukan Puan Zu mengubah cara pemakanan yang boleh merosakkan system metabolik tubuh. Segala makanan yang merosakkan sistem dielakkan dan kami menerangkan kepada beliau mengapa pentingnya mengambil makanan beralkali serta mineral yang meransang metabolisma .

 

Minggu Kelapan

Pada minggu ke 8 Puan Zu sudah pun faham kenapa selama ini beliau tidak boleh menurunkan berat badan dengan mudah sebelum ini. Apa yang dirasainya dan dialaminya selama 8 minggu ini meningkatkan semangatnya untuk Berjaya. Minggu ini beliau diberikan jadual diet yang ketat namun boleh di lakukannya dengan mudah sekali.

 

Minggu Kesembilan

Selepas minggu ke lapan beliau mengalami penurunan 3 kg. Tapi bukan itu yang kami mahukan. Kami mahu meningkatkan kadar metaboliknya agar beliau boleh membakar segala makanan yang di makannya tanpa perlu berdiet lagi. Amat mudah bila anda sudah memahami masalah metabolic ini.

 

Minggu Keduabelas

Selepas 12 minggu bersama kami dan kehilangan 12 kg, kami berharap Puan Zu akan terus berjaya. Bukan sahaja mencapai berat badan idamannya namun mencapai kesihatan yang optimum.

 

Selepas 2 tahun saya bertemu semula dengan Puan Zu yang berat badanya 60kg ternyata dia lebih menawan. Kesihatannya lebih baik dan pemeriksaan darah jelas menunjukkan beliau tergolong dalam kumpulan yang tiada risiko.

 

“Doc,saya bersyukur bertemu dengan doc. Saya harap doc dapat bantu orang lain juga yang bermasalah seperti saya.”

 

 

 

 

 

 

Didalam tubuh kita terdapat hormone dan enzim yang bekerja bersana sama dengan harmoni bagi membakar lemak dan menghasilkan tenaga,Apabila tubuh kita kekurangan enzim dan hormone tertentu maka kita akan menjadi gemuk,berasa letih dan lesu.

Kenapakah masalah metabolic berlaku kepada kita?Masalah metabolic berlaku disebabkan oleh kesalahan kita yang membiarkan  system hormone dan enzim kita menjadi musnah akibat corak pemakanan yang tidak baik.

Cuba lihat seorang bayi yang baru lahir.Bayi akan menangis bila lapar dan tenang apabila apabila kenyang.Bila sudah kenyang bayi akan berhenti menyusu secara automatic.

Kesan perisa makanan dan memakan makanan segera menyebabkan kita tidak mampu membezakan di antara kenyang dan lapar.Akibatnya kita  sentiasa makan dan perut kita boleh menerima segala makanan meskipun sudah kenyang.Kita tidak mampu menolak godaan makanan meski pun perut telah pun di isi secukupnya.

 

Di bawah ini saya meletakkan carta marissa metabolic score untuk di isi.

Anda hanya perlu mengisikan yes or no.

Yes bermakna 1 markah.

No bermakna 0 markah

1)

2) Alamat                                                                                            No.Telefon

MARISSA METABOLIC SCORE

 1. Pernah diet namun berate tidak berganjak? Ya        Tidak
 2. Berat menurun apabila berdiet namun setelah habis berdiet berat badan

bertambah semula?                                                                                                         Ya        Tidak

 1. Berdiet dan berat badan turun tanpa masalah namun tidak mampu mencapai

berat badan ideal.                                                                                                                        Ya        Tidak

 1. Letih dan mengantuk sekitar 2 jam selepas makan?                                                      Ya        Tidak
 2. Letih dan mengantuk sentiasa? Ya        Tidak
 3. Bangun pagi dengan cergas namun sekitar pukul 10 to 11 pagi mula merasa

letih dan tiada mood untuk bekerja.                                                                                 Ya        Tidak

 1. Bangun dengan rasa lesu dan tak segar? Ya        Tidak
 2. Bangun dengan rasa lapar? Ya        Tidak
 3. Tekak inginkan makanan manis selalu? Ya        Tidak
 4. Tekak ingin makanan berat selalu seperti nasi? Ya Tidak
 5. Merasa terlalu letih bila berdiet atau puasa? Ya Tidak
 6. Merasa segar dan gembira bila puasa atau berdiet? Ya Tidak
 7. Masalah panau atau ruam pada kulit. Ya Tidak
 8. Masalah kudis kecil terutama pada bahagian alat sulit. Ya Tidak
 9. Masalah gatal telinga terutama pada waktu malam. Ya Tidak
 10. Kerap buang air kecil pada waktu malam? Ya Tidak
 11. Kerap kencing setiap kali lepas makan? Ya Tidak
 12. Depressi pada tugasan harian (Kemurungan) Ya        Tidak
 13. Mengantuk ketika memandu Ya Tidak
 14. Sering stress tanpa sebab Ya Tidak
 15. Masalah buang air besar Ya Tidak
 16. Selera meledak pada waktu malam Ya Tidak
 17. Merasa kebas pada anggota tubuh Ya Tidak
 18. Gangguan tidur malam Ya Tidak
 19. Sering lapar di waktu malam Ya Tidak

 

Bulatkan Pada Soalan Yang Sama Dengan Situasi Anda Sekarang               SCORE                      

 

 

Markah 0 to3 masalah metabolic  sangat serius(Selalunya pengidapnya terlalu gemuk)

3 to 6 biasanya normal dan hanya sedikit masalah yang mudah di rawat dengan senaman

6 ke atas menunjukkan   masalah metabolic yang  serius

(boleh ruju www.marissa-esthetic.com )

 

Progesterone deficiency score

Progesterone  wujud dalam tubuh lelaki dan wanita.PAda tubuh lelaki ia diproses menjadi testosterone iaitu hormone lelaki.

Pada wanita  ia digunakan secara terus untuyk mengimbangi hormone hormone yang lainnya dan sebahagiannya di tukarkan kepada hormone estrogen.

 

Soalan soalan berkaitan progestrerone deficiency score

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

 

 

 

 

 

 

Kaitan antara enzim dan hormone pemecah lemak

Enzim dan hormone  bekerja bersama sama memecahkan makanan kepada tenaga.Bila hormone tidak cukup dalam badan kita , makanan tak dapat di pecahkan menjadi tenaga .Ia akan  terus menjadi lemak.menjadi .kerana itulah pengidap masalah metabolic akan cepat letih dan mudah gemuk walaupun makan sedikit sahaja.

Gambar pemecahan gula dalam enzim terapi

 

 

 

 

Gambar interaksi enzim dan hormone dalam penghasilan tenaga dalam tubuh

 

 

 

Suplementasi hormone dan enzim merupakan sesuatu yang amat penting bagi kita.Dewasa ini banyak bukti bukti yang menunjukkan kepada kita bahawa pendedahan kita kepada bahan kimia dan racun serangga membuatkan kalenjar hormone dan enzim dalam badan kita menjadi lembab.

Kelembapan ini membuatkan kadar metabolism merosot .Jika anda menjawap soalan soalan berkaitan metabolisma di atas dan merasakan bahawa anda tergolong dalam golongan bermasalha metabolic usahlah merasa risau kerana anda boleh di bantu.

 

 

 

Senarai hormone dan enzim dalam tubuh kita dan tugas tugasnya

 

Prinsip prinsip mengurangkan berat badani

Kita perlu memahami perbezaan antara mengurangkan  berat badan dengan mengawal berat badan.

 

Mengurangkan berat badan ialah usaha yang ditumpukan untuk mengurangkan pengambilan kalori dan meningkatkan  pembakaran kalori.Mengawal berat badan ialah usaha untuk kekalkan berat badan pada tahap yang baik untuk menjaga kesihatan  dan kecantikan badan.

 

Prinsip 1

Menurunkan berat badan secara beransur ansur

Selalunya usaha yang ditumpukan ialah untuk memstikan seseorang mendapat senaman  yang cukup dengan  gaya hidup sihat dari segi makanan dan kehidupan social yang mengembirakan.

Tabiat yang perlu  di pupuk ialah tabiat makan yang mengambil kira kandungan kalori dan zat makanan  dalam makanan yang hendak diambil.

Kesedaran yang perlu ada ialah untuk memahami tabiat itu  perlu diamal secara berterusan. Jadi ia melibatkan perancangan dan ketentuan dari segi dimana hendak membeli makanan, apa jenis makanan yang dibeli, tabiat makan diluar perlu diubah dengan memilih tempat makan yang akan memperkokokhkan amalan pemakanan yang dikehendaki.

Aspek yang tidak kurang penting ialah melakukan senaman  ringan secara berterusan.

Prinsip 2

Penurunan berat badan ialah satu proses yang panjang

Bagi mereka yang obese pengawalan berat badan merupakan satu proses yang panjang. Mereka  perlu mendapat pertolongan doctor atau pakar kesihatan untuk menjayakan proses pengawalan berat badan sekirannya tidak Berjaya melakukannya sendirian kerana mereka mungkin berhadapan dengan  masalah metabolik.

Segala yang hendak dibuat ini tentu sekali akan lebih senang sekiranya orang yang hendak mengawal berat badan itu faham mengenai kalori, konsep senaman yang berkesan dan zat makanan yang perlu untuk  memeperolehi pemakanan seimbang.

 

 

 

 

 

 

 

adakah anda benar-benar bersedia untuk mengurangkan berat badan?

 

Bersedia untuk mengurangkan berat badan tidak sama dengan mahu atau berazam untuk mengurangkan berat badan. Anda  tahu anda sepatutnya mengurangkan berat badan taetapi adakah anda benar-benar bersedia?

Soalan ini perlu dijawab dengan jujur kerana langkah pengurangan berat badan memerlukan komitment yang tinggi .

Selepas target tercapai anda perlu menjaga mengekal kan target itu. Jangan sekali-kali tergelonsor kerana ia akan menimbulakan keasan psaikologi yang negative.Seseorang yang Berjaya menurunkan berat badannya namun berat badannya naik semula selepas beberapa lama akan sukar menurunkannya semula buat kedua kalinya.Teknik menurunkan berat buat kali kedua adalah tidak sama dengan percubaan pertama.Jadi,adalah mustahak untuk terus mengekalkan berat badan slepas Berjaya menurunkannya.

Anda mesti memhami teknik pengurangan berat badan dan sabar untuk mencapai target anda secara beransur.Seseorang yang tidak sabar dan mahu cepat kurus memilih jalan yang salah yang mungkin memberikan kejayaan pada peringkat awal sahaja.Namun setelah kurus dia akan gemuk semula.

Untuk kurus anda perlu bertekad mengikut jalan yang panjang dan membawa perubahan kekal pada diri anda .

 

Perlu di ingat kan senaman yang betul memberi manafaat bukan sahaja kepada kecantikan dan rupa paras ia turut menyumbang kepada kesihatan yang baik.

Kalau anda menjawab ya kepada semua soalan ini anda benar-benar bersedia.

1)Sudahkah anda memikir dengan teliti mengapa anda mahu mengurang berat badan?

2)Adakah anda ingin mengurangkan berat badan untuk diri sendiri atau untuk    orang lain?

3)adakah anda bersedia untuk member tumpuan dan kesungguhan menukar tabiat makan  dan aktiviti anda bagi menjayakan rancangan pengurangan berat badan?

 

Jawapan “ya” kepada soalan-soalan diatas member erti anda bersedia untuk memasuki eara baru dalam hidup anda. Semestinya hadiah yang menuggu anda sangat besar ertinya dalam kehiduopan anda dan keluarga anda.

 

Siapa yang mesti  meletakkan pengurangan makanan sebagai priority utama?

Pakar kesihatan membuat pengesyoran bahawa mereka yang BMI between 25 dan 29.9 perlu menjaga supaya tamabahan berat badan tidak berlaku lagi.

Mereka yang dating dari keluarga  yang punya sejarah berhubung penyakit kronik.  Mereka perlu mengawal supaya tidak mnjadi obese kerana sekiranya mereka obese kemungkinan untuk mendapat penyakit jantung atau dabetes adalah lebih tinggi.

Orang yang  menghadapi tekanan darah tinggi, kandungan kolestrol tinggi dan kandungan gula dalam darah  yang tinggi mesti menjalanakan usaha mengurangkan berat badan kerana symptom-simptom ini adalah tanda-tanda amaran bagi kedatangan penyakit berpunca daripada obesity.

Orang yang lebihan lemak berkumpul disekeliling pinggang dan badan terbentuk semacam epal adalah orang yang mempunyai risiko tinggi untuk diserang penyakit jantung, diabetes atau kanser.

Orang yang mempunyai berat badan yang sama berbentuk ‘pear’ risikonya agak lebih rendah.

Jika anda mengalami obesity dengan berat badan 200 pound mengurangkan dan mengekal berat badan pada tahap 180 pound akan mempunyai kesan yang positif kepada badan anada dan membantu mengurangkan tekanan darah dan diabetes.Ini menjadi motivasi kepada anda kerana Berjaya mengelakkan penga,mbilan ubat ubatan.

Kebanyakan mereka yang dapat mengurangkan berat badan mengikuti kaedah terancang  keadaan kesihatan, semangat dan kesungguhan untuk mencapai target yang diidamkan.

obesity dan pengawalan berat badan merupakan usaha sepanjang hayat dan semetinya melibatkan perubahan dalam tabaiat makan , exercise fizikal harian dan gaya hidup umum. Orang yang obese ini hendakalah menerima gaya hidup baru ini dan integrasikan nya dengan aktibiti penguramngan berat badan secara berkekalan bagi mengekalkan apa-apa pengurangan berat badan yang diperolehi diperingkat awal. Pengurangan berat badan dapat berlaku secara berterusan hanya dengan kemampuan dan kesabaran untuk meningkat aktiviti fizikal dan mengurangkan pengambilan makanan.

 

Makanan yang perlu dalam diet

Banyak kalori boleh dikurangkan dengan mengelak makanan berlemak dan bergula. Kalau membeli makanan pilihlah makanan yang labelnya menunjukkan kandungan kalori atau kandungan gula yang rendah. Makan daging merah, daging ayam dan ikan. Makan maknan yang kandungan gula sedikit. Perlu diingat jus buahan juga mengandungi gula yang tinggi. Minuman beralkohol mengabndungi kalori yang tinggi.makanan yang berkanji dan jenis tenusu patut ada dalam diet harian kerana makanan itu membantu badan kita mendapat zat dan vitamin untuk keperluan kesihatan,. Kita juga perlu mengambil buhan dan bijiran sayuran tiap-tiap hari. Dadih, susu kurang lemak, keju dan apa-apa makanan yang mengandungi susu rendah lemak. Orang prempuan perlu mengambil kalsium untuk mengelak reput tulang.

Kaunseling diet

Kaunseling dalam pemilihan diet selalunya diadakan untuk mengurangkan berat badan. Terdapat 2 jenis therapy diet iaitu diet berkalori rendah (800-1500 kalori) harian dan diet yang kalori sangat rendah bawah daripada 800 kalori dengan mengguna cecair protin.

Pengambilan bahan yang member tenaga tinggi hendaklah dikurangkan. Makanan berkalori tinggi/ low volume food hendaklah dielakkan dan diganti dengan complex carbohydrate seprti whole grain food dan memakan banyak buah dan sayuran.

Pengurangan pengambilan lekmak adalah elemn utama dalam mengekalakan diet ysang seimbang.

 

Pill Diet

pill diet boleh menyebabkan tekanan darah meningkat keparas bahaya. Janganlah sekali-kali amabil pill diet tanapa preskripsi doctor kerana tidak berbaloi untuk mendedahkan diri kepada bahaya semata-mata kerana ingin badan yang cantik.

Saya tidak bersetuju dengan pil diet kerana ia hanya boleh menurunkan berat badan buat sementara sahaja.JIka kita tidak berubah sikap dan aktiviti kita kita akan tetap berhadapan dengan permasalahan sebegini.Pengambilan pil diet tidak harus ndi amalkan secara routine kerana kesan sampingan yang tidak baik itu

 

Jalan utama mengurangkan berat badan

Mengyurangkan pengambilan kalori dan bersenam.

Bersenam, bersenam  dan bersenam. Inilah jalan utama untuk membakar kalori dalam bdan kita. Ianya cara yang penting untuk mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang dikehend aki.Selain daripada mengwal berat badan senaman dapat menghalang daripada berbagai penyakit dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Tidak menjadi hal untuk kita memilih apa sahaja exercise asalkan ianya dapat membakar kalori dalam badabn kita.  Untuk menjadikanya berkesan exercise hendaklah diikuti dengan amalan pemakanan yang sihat dan seimbang. Kita seharusnya tidaklah menghabiskan banyak masa dihadapan tv atau melibatkan diri dalam aktiviti yang pasif. Sekurang-kurangnya sehari kita perlu membuat senaman selama 30 minit sehari. Kita perlu tukar gaya hidup pasif kepada gaya hidup aktif. Bila mana ada peluang untuk berjalan kakai kita berjalan. Bila ada peluang untuk naik tangga kita naik dengan kaki bukan dengan lif atau escalator.

 

 

 

 

 

 

Diet harian anda

untul member badan anda nilai pemakanan yang optima cuba untuk makan banyak roti dan bijirin serta buahan dan sayuran. Kalau makan nasi pilih wholegrain rice. Anda boleh makan banyak jagung dan lain-laian makanan yang bantyak kandungan serat. Ramai percaya makanan berkanji menmbah lebihan lemak dalam badan. Ini tidak benar. Makanan berkanji yang dimasak dengan memasuki lemak atau dimakan dengan makanan laian yang tinggi kandungan lemak akan menyebabkan perkara sedemikian. Ini bermakna kita perlu kurankan kandungan lemak dalam makanan kita seboleh-bolenya. Contohnya roti ynag kita makan tidak ada lemak tetapi bersamanya kita makan keju atau mentega yang mengandungi kandungan lemak. Kita makan ikan dengan menggorengnya dalam minayak. Jadi kita makan lemak daripada minayyak itu. Jadi kita harusnya mengurangkan lemak apabila mengambil makanan seprti diatas.

Kalau kita sudah menjadi obese kita perlu kurang gula dan lemak dalam pemakanan kita untuk mengawal diri kita daripada diabetes dan menerima akibat daripada lebihan kolestorol dalam darah.

Anda boleh mengamalkan pemakanan yang seimbang dan dengan mebuat senaman sekurangnya setengah jam sehari badan anda akan dapat bertahan tanpa lebihan berat badan.i

 

Memulakan hidup Baru

1Hentikan tabiat mengambilan  makanan  yang manis.

Makanan yang manis dan gula membuat anda menjadi ketagih.Bila kita berazam menghentikan tabiat mengambil makanan dan minuman manis maka kita harus melakukannya secara total.

Bagaimana pula dengan gula tiruan?(Artificial sweeteners)

Pengambilan artificial sweeteners sebenarnya tidak baik kerana kandungan aspartame tidak menyihatkan anda.Anda sepatutnya berhenti terus dan bukannya menipu tubuh anda dengan member kalori kosong semata mata.

Seseorang yang di tipu tentu akan marah bila di dapati dirinya di tipu.Begitu jugalah dengan diri anda Apabila anda member artificial sweetener kepada tubuh anda maka   

 tentulah tubuh anda akan marah danak mampu memberikan  akan ini menjejaskan  tumpuan dan mendatangkan keresahan dan kemurungan dan akhirnya kesihatan anda terjejas.Otak kita memerlukan glukosa untuk bekerja.Artificial sweetener tidak boleh menggantikan glukosa.

2)Berterus teranglah kepada tubuh badan anda bila anda mahu makan .

Apabila mengadap makanan makan dengan tenang dan gembira dan nilmatilah masa makan dengan penuh santai. 3)makan bukan kerana bosanJika berasa bosan dan tak ada apa yang nak di buat.Jangan keluar makan atau  saja -saja menghabiskan waktu dengan makan.Sebaliknya makan bila lapar dan mengikut waktu makan yang sudah kita tetapkan.Makan dengan perlahan lahan dan kecilkan kuantiti nya.Kita melatih perut kita agar menjadi semakin kecil.Sebelum makan,tutup telefon,tv dan computer.Cuci tangan dan duduklah dengan selesa di ruamg kegemaran anda.Makan dengan bersila akan membuat nada cepat kenyang.

Semasa makan minumlah segelas air dan mulakan minum perlahan lahan,,Kunyah dengan perlahan dan jangan hanya menguyah sebelah rahang sahaja.Sebaloknya gunakan kedua belah rahang untuk menguyanh.

Cara makan sebegini member nikmat agar otak kita mendapat rasa kenyang dan puas dengan cepat dan hati kita merasa tenang. Selagi ada makanan yang belum di telan jangan angkat makanan dengan sudu.Ini memperlahankan kelajuan anda makan dan mengelakkan lebihan makan.

Bila makan enjoy makanan itu sepenuhnya dan rasakan kekenakannya di dalam seluruh mulut anda.

2)Buah buahan dan air jus

Jangan sekali kali menggantikan buah buahan segar dengan air jus dalam kotak .Biar pun labelnya mengatakan no preservatives added.Yang anda minum sebenarnya ialah air berwarna semata mata.

3)Sarapan harus di ambil secukupnya kerana ia meningkatkan paras gula dan memulakan proses metabolic tubuh anda..Ia meningkatkan paras hormone dalam darah dan ini penting bagi membolehkan proses pembakaran lemak berlaku.

4)Senaman adalah kemestian

Adakah senaman suatu kemestian?

Ya,sudah tentu ia suatu kemestian.Tubuh kita di ciptakan untu bergerak,berjalan berlari melompat berfenang dan sebagainya.Apabila kita bersenam sel tubuh kita akan menjadi bijak.Ia mampu melepaskan lemak dan menjadi lebih teguh .Jika kita tidak bergerak sel tubuh akan tidur menjadi lembab dan tidak mampu melepaskan lemak yang tersimpan.

Tubuh kita meskipun berbeza kandungan genetic tetap memerlukan aktiviti sepanjang masa.Pemilihan jenis senaman adalah personal dan semakin anda melakukannya anda akan lebih mudah melakukannya.Mulakan dengan senaman ringan yang di sarankan didalam buku ini dan meningkatlah dengan aktiviti yang lebih baik.

5)Ramai orang meletakan penyebab obesity kepada genetic. Jadi mereka membuat kesimpulan adalah nasib mereka untuk menerima dengan redha dan tenang badan yang bergedempul kerana ianya suatu yang diwarisi. Sejauh mana factor obesitu diwarisi melalui genetic dan sjauh mana merupakan suatu tamng boleh dikawal memerlukan sikap yang psitif fdan perlakuan yang adil terhadap badan kita< Perkara yang utama untiuk dielakkan disini ialah;

6)Jangan makan kalau sudah kenyang

Kadang-kadang perut kita beri isyarat lapar tetapi sebenrnya kita tidak lapar. Ini berlaku apabila hidung kita mencuium bau makanan yang menyelerakan.

 

7)Kita perlu banyak minum air untuk mengelak dari rasa lapar Elak daripada melayani rasa mahu makan berlebihan. Jika terasa lapar mungkin pada waktu itu sebenarnya kita memerlukan air kosong sahaja bukan makanan

8)Pilih mkanan yang glycemic index yang rendah

Glycemic index sesuatu makanan bermaksud kadar makanan itu bertukar kepada gula dalam darah kita.Glysemic index 100 peratus bermakna kesemua  makanan tersubut akan bertukar menjadi gula dalam darah manakala glysemic index 50 peratus bermakna hanya setengah daripada makanan tersebut akan menjadi gula dalam darah kita.

 

9)MAKAN DALAM KUANTITI Yang  SEDIKIT TETAPI KErap

Benarkah kita perlu kerap makan untuk kurus?YA.Kenyataan ini amat benar.Bila kerap makan kita meningkatkan kadar metabolic dalam tubuh kita.

10)Rejim pengurangan berat badan hendaklah dibuat pada awalnya berasaskan jangka masa 6 bulan. Matlamat yang hendak dicapai pada masa ini ialh pengurangan .5 -1 kg bagi setiap minggu jangan lebih.

Dalam pasaran kini terdapat berbagai diet pengurangan berat badan dan perancangan diet. Selalunya diet dan pelan pengurangan berat badan ini bertujuan menggalakan pengurangan berat badan secara pantas. Ini mengembirakan peserta program kerana mereka dapat melihat betapa hebatnya pelan diet itu. Berat badan berkurangan sebanyak 3-4 pound seminggu. Cara ini tidak sihat dan tidak berkesan sebenarnya. Yang dibuang keluar kebanyakanya air. Jadi pengurangan berat badan yang diperolehi hanyalah pengurangan air bukanya pengurangan lemak badan. Pengurangan sebegini mengembirakan pserta namun tidak member kesan yang boleh bertahan.

11)Mengurangkan berat badan dengan mengurangkan kalori yang diambil

Adalah dicadangkan pengurangan pengambilan kalori dan senaman menjadi asas kepada rejim pengurangan berat badan. Pada purata seseorang memerlukan 1500 -2500 kalori sehari untuk melaksanakan aktiviti harian. Dinasihat kepada pendiet untuk mengurang antra 300 -500 kalori setiap hari supaya mencapai pengurangan 1 hinnga 2 pound seminggu.

12)Kecilkan kuantiti makanan dalam pinggan

Bila mengambil makanan ambil jumlah yang sedikit. Makan jumlah yang berkurangan setiap lkali makan jangan skip mana-mana meal. Makan jangan tak makan tetapi makan sedikit.

 

13)Kurangkan Berat Badan Beransur-ansur

Jumlah pengurangan mingguan yang optimal dan boleh bertahan lama ialah antara ½ pound – 2 pound seminggu. Menjaga tabiat makan yang baik dan tabait senaman yang baik akan banyak membantu. Ini akan membawa anada kepada gaya hidup sihat dalam masa yang lama secara berterusan. Diet segera akan member harapan yang yang pada hakikat sebenar tidak tercapai.

 

Strategy fitness

“Apakah pengertian fitness yang sebenarnya?Fitness bererti kebolehan tubuh badan menangani stress mental dan fizikal.

Meningkatkan fitness diri akan memberi anda kelebihan dalam berinteraksi dan berhadapan dengan pelbagai cabaran dalam hudup anda.

Setiap orang akan Berjaya melakukannya seandainya di bersungguh sungguh dan tekun dalam menjalani routine senaman.anda tidak memerlukan wang yang banyak untuk memulakan senaman .Memadailah seluar dan baju t yang selesa dan sepasang kasut sukan.

Translate

 

Calorie Intake

Height               Men         Women

150cms(5”)        52kg           48kg

157cms(5’-2”)    56kg           52kg

162cms(5’-4”)    60kg           55kg

167cms(5’-6”)     64kg          59kg

172cms(5’-8”)     68kg          61.5kg

177cms(5’-9”)     71kg          64.8kg

182cms(6’)          76kg          68.5kg

188cms(6’-2”)     79kg          72.0kg

193cms(6’-4”)     83kg          72.5kg

If you want to lose weight,you have to decrease your intake of calories and increase your physical activity or calorie expenditure.

Here’s how we do it.Get two sheets of paper,one entitled’calorie intake’(food energy) and the other sheet entitled’Calorie Expenditure’

Week 1:you just follow a normal average week.Do not alter your physical activity pattern.write down under Monday,Tuesday,etc.your details on each sheet every night.

Week 2:you prepare two fresh sheets,one for calorie intake,the other for calorie expenditure.look at your sheets from week 1.you should be adle to make out what is wrong with your control over your weight.Compare each day;having totalled the calorie expenditure and calorie intakes for each day.let’s take Monday as an example:remember readings are approximate.

Work out calorie expenditure per hour,thus:

8            Drove to work                 150

9            Sat in office                     100

10          Ditto                                 100

11          Ditto                                100

12noon  Ditto                                100

1            Sat eating lunch              100

2            Sat in office                      100

3            Ditto                                  100

4            Ditto                                  100

5            Ditto                                  100

6            Ditto                                  100

7            Drove Home                      150

8            Dinner                                100

9            TV                                       100

10          Ditto                                   100

11           Bed                                     100

1650

Sleep     60 calories *8 hrs     =          480

Calories expended                             2130

 

Calorie intake sheet – Monday week 1

Breakfast               1 cup coffee and butter toast &egg         380

Morning break      1 cup tea and biscuits                               250

Lunch                     Rice,vegetable,dal                                     1600

Afternoon              2 biscuits and 1 cup tea                             200

Dinner                   3 chapatis,dal,vegetables,(or meat/fish)   1800

(We Indians have the habit of having heavy dinner)

Snacks while watching TV   1 cup tea and chips,pop corn,     450

Total intake  =   4680

Less:Calorie Expenditure  =   2130

Net gain  =   2550

The Scale is unbalanced again- calorie expenditure exceeds calorie intake,so this time you’ll get thinner!

So, back to your fresh sheets neatly headed week 2’ and we’ll make the necessary adjustments.let’s say there’s not too much you can do about the calorie expenditure for Monday,you have no time to increase physical activity:sitting and working on the computer is how you earn your money in this example.so leave calorie expenditure at 2130 calories.

Calorie intake (food energy)is where our adjustment will be made.the beauty of a selfengineered diet is that you will be able to eat the foods you enjoy eating.you don’t have to live like a rabbit either.there are many foods available to you other than just lettuce.Often these foods are better for you as well,because you can eat more lower calorie foods.

Right,go through your sheets day by day and design meals for breakfast,lunch and dinner which,when their calories are added together,will be lower than your daily calorie expenditure totals,i.e. less than 2130 calories on Monday.(I have enclosed two such sheets at the end of this chapter.)

Make sure that when you do design your diet,you include plenty of green vegetables (fibre),grain breads of chapattis,fruits,fish.liver and high protein milk. Remove alcohol (it’s fattening anyway) and try to leave sugar out of coffee and tea. Be organized. Programme your two sheets once a week for 12 weeks. Sunday night is a good time to do it.

How many calories should you take in?

 1. If your calorie Expenditure sheet from week 1 reads around the 4000 calories a day mark,your calorie intake plan shuld be ‘cut’ to about 2000 per day to achieve weight loss.for people weighing over 85 kg.
 2. If your calorie Expenditure sheet from week 1 reads around 2000-3000 calories a day mark,your calorie intake plan should be ‘cut’to about 1200 calories per day for people weighing about62 to 76 kg to achieve weight loss.If your calorie expenditure sheets from week 1 reads around 1500 – 1800 calories a day mark,your calorie intake plan should be ‘cut’ to about 900 calorie per day for people weighing approximately 55 to 60 kg.

(Remember we are discussing weight loss here.If you neet to gain weight,just do the opposite,insreace the calorie intake.)

Time’ is always the problem when people try to raise their calorie expenditure,because they often are just too busy to find time to exercise.I always find this this somewhat difficult to understand because I consider my life in terms of priorities,and there are only really two important things in my life:my family and health.

And if you are fortunate enough to have both,you should surely spend the time needed to look after them.

 

 

 

Kumpulan sokongan dan motivasi

Untuk membentuk tabiat yang menyumbang kepada pengurangan berat badan seseorang memrlukan sokongan ahli keluarga dan kawan. Seseorang perlu kawan untuk berbasikal bersama atau regu untuk bermain tenis. Pembentukan tabiat baru yang mementingkan peregerakan fizikal yang banyak akan membantu mengekalkan pengurangan berat badan, Disamping itu ahli kelurga menyokong dengan mengadakan sekitaran yang sesuai dari segi peneyediaan makann yanf kurang lemak serta berkalori rendah. Dalam keluarga uga perlu ada sessi kaunseling yang melibatkan semua orang.

aripada ahli keluarga  dan kawan kawan merupakan suatu yang sangat diperlukan.Saya amat menekankan perbincangan dan motivasi yang dikongsi bersama sama kerana ini memberikan ruang berkongsi idea pendapat dan kegembiraan apabila kejayaan menurunkan berat badan di nikmati.

Jalan pintas untuk mengurangkan berat badan?

Tidak ada jalan pintas untuk mengurangkan berat badan. Jalannya panjang berliku penuh dengan cubaan dan godaan. Kita memerlukan satu cara makan yang betul  dan senaman  konsisten  Hanya inilah cara yang akan memeberi hasil yang menkjubkan.

Begitu juga bagi mereka yang mengidap masalah metabolic.Selepas mengikuti cara pemakanan yang di sarankan mereka akan dapat meningkatkan paras  Hormon dan enzim  dalam badan.

Pembedahan bukanlah jalan terbaik  bagi menurunkan berat badan kerana risiko semasa pembedahan.Antara pembedahan yang popular ialah gastric bypass.Pembedahan ini melibatkan kita membuat  jalan pintasan agar makanan tidak dapat sampai ke perut dengan banyak.Ia terus ke usus untu diproses dan di buang.Ia mengambil masa lebih setahun bagi mendapatkan hasil yang baik.

Satu lagi kaedah pembuangan lemak yang popular ialah liposuction.Ia sesuai bagi membuag lebihan lemak pada perut ,peha dan dagu.Namun ia hanyalah satu cara membentuk tubuh sahaja dan bukan menguruskan badan.Berjumpalah dengan doctor terlebih dahulu bagi konsultansi jika mahu melakukannya.

 

Alkaline diet

Apabila asid terlalu banyak dalam tubuh kita kita akan merasa letih.Asid yang tinggi mengurangkan tindakan enzim dan hormone pemecah lemak dalam tubuh kita.Makanan yang berasid ialah makanan yang bergaram tinggi dan terlalu masam.Contohnya cuka yang mengandungi sitric.manakala alkali pula bagus untuk kita kerana ph alkali membolehkan  enzim dan hormone bekerja dengan baik dan cepat membakar lemak.

 

kulit

 

 

 

 

Lapisan kulit

 

 

Tidak dapat di nafikan factor Kecantikan kulit dan tubuh badan amat penting bagi wanita .Seseorang wanita yang memiliki kulit halus dan susuk tubuh menarik kelihatan yakin  meningkatkan keterampilkan sekaligus menjadikan seorang wanita tampak anggun dan berpersonaliti.

Kecantikan perlu di jaga dan di pupuk . Sejak zaman dahulu lagi petua petua kecantikan dibisikkan ke telinga anak anak gadis.ARANG didapur dijadikan pemutih gigi,beras yang di rendam dilumur ke muka menjadikan wajah bersih dan berseri.Putih telur pula di jadikan masker yang membuang noda pada kulit sekaligus menegangkan kulit kita.

Buku ini membantu kaum wanita kelihatan cantik dan anggun dengan cara sihat dan saintifik.

Ia merangkumi penerangan mengenai masalah kulit,cara mengatasi,masalah rambut , pembedahan aesthetic dan kosmetik yang boleh di buat untuk meningkatkan kecantikan.

Informasi pergigian ,laser,kosmetik dan barangan penjagaan kulit  turut di selitkan di sini.

Saya juga turut memberikan tips penjagaan tubuh dan cara diet yang betul untuk panduan anda.

Selamat membaca dan menjadi cantik selamanya…

 

 

Chapter1

Kulit  anda

Semasabayi setiap dari kita di kurniakan kulit yang lembut dan licin.Namun apabila mencecah usia 20Han ke atas berapa peratuskah dari kita yang Berjaya mengekalkan   kulit sehalus sutera anugerah ilahi ini?

Mengapakah terjadi begini?

Kulit merupakan organ terbesar dalm tubuh seorang manusia. Ia adalah tisu yang hidup.Setiap tisu hidup perlu di jaga dan belai bagi memberikannya kesegaran dan keindahan agar ia tampil bermaya sentiasa.Kulit yang tidak dijaga sudah tentu akan kusam dan kelihatan lesu tidak bermaya..ibarat pokok yang tidak di siram dan di baja.Lama kelamaan pokok ini akan kering dan mati begitu sahaja.Pada waktu itu sebarang usaha pemulihan akan sia sia sahaja.

Begitulah juga kulit kita.Usah biarkan ia tanpa penjagaan.jika terbiar lama sukar bagi kita memulihkannya.

Adakah anda sedar bahawa kulit merupakan suatu organ yang terbesar didalam tubiuh manusia.Ia juga merupakan organ yang  kuat bekerja untuk kita.Apabila anda melihat struktur kulit di bawah mikroskop anda akan faham proses yang di alami oleh kulit kita setiap waktu.Anda akan melihat proses yang di lalui oleh kulit demi menjaga dan memastikan tubuh badan kita sentiasa sihat dan selamat.

Anda pasti terpegun dengan keajaiban yang dianugerahkan tuhan ini

Struktur kulit dan fungsi kulit

 

Gambar struktur kulit

Kulit mempunyai tiga lapisan iaitu epidermis dermis dan tisu subcutaneous yang berlemak

Epidermis

Lapisan paling atas yang nipis.ketbalan nya berbeza beza mengikut kedudukannya.misalnya epidermis pad tapak tangan  pdan kaki lebih tebal berbanding epidermis kulit pada meratasuka.yang paling nipis ialah epidermis pada kelopak  mata kita.

Epidermis terbentuk daripada beberapa lapisan/lapisan teratasd sekali di panggil stratun corneum

Stratum corneum di penuhi sel sel mati yang akan di singkirkan setiap hari.Sel sel yang di singkir ini amat halus dan sukar di lihat oleh mata kasar.Ada kalanya ia banyak dan di lihat seperti kulit mengelupas.

Lapisan kedua ialah lapisan malphigian.Ini adalah lapisan sel sel separuh matang ia mengeluarkan sel sel bagi lapisan teratas.Sel melanocytes merupakan sel yang mengeluarkan warna kulit.Warna kulit yang gelap terhasil apabila kita berjemur di bawah matahari kerana sel melanocyte akan menjadi aktif apabila terkena pancaran matahari.Sebenarnya ini adalah proses pertahanan kulit kita terhadap ancaman matahari,

 

Lapisan ketiga ialah dermis,Ia mengandungi protein di panggil kolagen yang memberikan keanjalan kulit.Ia merupakan satu tisu kompleks yang mengandungi salur darah,lymphatic,saraf,kalenjar kalenjar,sel sel rambut dan pelbagai sel lain yang berfungsi dengan unik bagi menstabilkan kulit.

Lapisan yang paling bawah ialah lelemak pada kulit.

 

Kalenjar kalenkar pada kulit

Terdapat 3 jenis kalenjar pada kulit

1)kalenjar apokrin

Taburannya pada kawasan berambut seperti ketiak dan genitalia

Ia mengeluarkan bau badan seseorang

2)kalenjar sebaceous

Mengeluarkan sebum dan pelincir tubuh.Taburannya pada seluruh tubuh kecuali pada tapak tangan dan kaki.

3)kalenjar ekrin

Kalenjar peluh yang berfungsi menseimbangkan garam dan air dalam badan kita.

 

Apakah fungsi fungsi kulit terhadap kita?

1 memastikan suhu tubuh kita sesuai dan selesa

2menghalang kemasukan kuman dan racun ke dalam kulit kita

3menghalang kehilangan air yang banyak dari tubuh ke udara

4organ perkumuhan yang mampu membuang bahan toksik melalui perpeluhan

5secara physiologi kulit merupakan organ sentuh yang penting.Bayangkan seorang yang buta.Dia menggunakan deria sentuhnya untuk mengesan dan merasa.Begitu juga dalam menunjukkan kasih saying.Nikmat yang di rasai dengan sentuhan akan mewarnai kehidupan kita.

 

Jenis jenis kulit

Kebiasaannya kulit kita adalah jenis campuran.Namun untuk memudahkan kita memahami ragam kulit kita akan mengkelaskannya.

Kulit normal

Kulit yang segar dan kelihatan kemerahan .pori porinya kecil dan kelihatan segar.

Kulit jenis ini tidak banyak masalah.

Kulit kering
kulit jenis ini sering kering dan kadang kala pecah di bibir dan pipi.pori pori tidak kelihatan memandangkan kalenjar sebaceous yang mengHasilkan kelembapan kulit tidak banyak.justeru itu ia memerlukan krim dan bantuan melembabkannya.

Kulit berminyak

Kulit kasar dan berkilat.kalenjar sebaceous terlalu aktif dan pori pori nya kelihatan besar.Kulit jenis ini memerlukan penjagaan rapi.

Kulit kombinasi

Kebanyakan kita memiliki kulit kombinasi.bahagian tengah muka dahi,hidung dan dagu berminyak dan tampak kasar manakala bahagian lain akan kelihatan halus dan licin.

 

Ph kulit

Ph bermaksud keasidan sesuatu .apabila sesuatu bahan itu tidak terlalu berasid atau pun terlalu beralkali ia di panggil neutral.

Ph  yang bernilai 7 ialah ph normal manakala ph bernilai kurang dari 7 ialah berasid.ph yang melebihi 7 ialah beralkali.

Ph  kulit yang normal ialah dari 5.2 to 6.ini bermakna kulit kita adalah sedikit berasid.asid terhasil daripada s Ebum,

Peluh dan keratin.

 

Tindakan kulit dan alam sekitar

Kulit dan alam sekitar berinteraksi setiap hari.kelembapan kulit bermaksud air yang terdapat dalam kulit kita.kehadiran air yang melembabkan kulit  membuatkan kulit tampak muda dan menarik.namun air mudah hilang dari kulit kita sentiasa di gantikan semula dari lapisan yang paling bawah.

Kelembapan kulit

Kelembapan kulit Berjaya di kekalkan dengan adanya sejenis sel yang mampu melekat pada air.Sel ini mempunyai cas eletrik yang menarik molekul air padanya.justeru itu apabila kita membasuh muka air melekat pada kulit muka kita.Sebum yang terhasil juga memiliki lapisan lemak yang menghalang air daripada menjadi wap.

Apabila kita berada di tempat yang sejuk dan tiada wap air(dalam bilik ber aircon) air dari kulit kita cepat tersejat ke udara  .kadar kehilangan  air yang terlalu cepat menyebabkan tidak sempat untuk air yang hilang di gantikan semula.

Ini member kesan kulit yang kering dan merekah.kulit yang pecah merekah menyakitkan dan perlu di beri rawatan.

Tenaga matahari juga memainkan peranan dalam kecantikan kulit.matahari memancarkan cahaya yang pelbagai jarak gelombang.jarak gelombang pendek  dimiliki oleh cahaya ultra ungu .terdapat dua jenis cahaya ultra ungu iaitu a dan b.

Masalah akibat cahaya ultra ungu

Ultra ungu jenis b meningkatkan pigmentasi pada kulit .kesan kesan lain ialah kulit menjadi tebal .ketebalan kulit ini merupakan mekanisma semulajadi yang member ketahanan daripada kerosakan.

 

Mereka yang berkulit gelap lebih tahan menghadapi gejala yang di sebabkan matahari.jika anda berkulit cerah anda harus awas dengan kesan matahari dan selalu gunakan pelindung seperti krim anti uv dan penutup muka.

Apabila usia kita meningkat kulit akan mula berubah .penghasila kolagen dan bahan pengisian semula jadi akan hilang.namun teknologi terkini membolehkan anda memuluhkan kulit dengan pancaran laser dan filler.laser akan meransang pengeluaran kolagen baru manakala filler pula mengisi ruang kosong ,Filler terbaru di perbuat daripada hyaluronik asid  dan menyerupai protin dalam kulit kita,

 

Kesan diet anda ke atas kulit anda,. Anda

Adakah anda menginginkan kulit yang sihat dan cantik?

Jika ya maka anda perlulah mengambil diet yang memberikan khasiat kepada kulit .Diet yang di maksudkan mestilah kaya dengan vitamin mineral dan protein.tidak ada satu diet sahaja yang lengkap sebaliknya diet yang sesuai mestilah mengandungi segala keperluan kulit.

Tidak berbaloi untuk menahan diri dari makan kacang atau chocolate semata mata un tuk megelakkan dari kulit berminyak.tidak juga berbaloi hanya makan timun dan salad sepanjang hari di sebabkan ingin cantik.

Antara vitamin terpenting untuk anda ialah vitamin a,c,d dan e.bila vitamin berkurangan atau tidaawatk mencukupu seseorang akan tampak tua dan lebih gelap.

Vitamin a merupakan vitamin terpenting untuk kulit dan mata anda.contoh contoh terbaik makanan yang kaya dengan vitamin a ialah minyak ikan kod,hati,karot,bayam,susu,dan telur kuning,

Jika seseorang kekurangan vitamin a,kulit menjadi kering dan berjerawat.

Bibir seseorang yang kekurangan vitamin a juga akan tampak hitam dan matanya tidak terang terutama pada waktu malam.

Vitamin c yang sering terdapat dalam buah buahan jenis limau member kesihatan kulit yang baik dan mengelakkan jangkitan.

Selain dari vitamin adalah penting bagi seseorang mengambil garam mineral seperti zat besi dan zink yang mencukupi.ia memberi perlindungan dan keteguhan pada kulit.

 

Bagaimana dengan jenis  minuman seharian ?adakah minuman yang kita amalkan seharian seperti the kopi menjejaskan kulit?

Sebenarnya minuman berkafein akan membuka salur darah ke kulit menjadikan membuat kulit kelihatan cantik kemerahan.

Namun apabila terlalu banyak salur darah terbuka ia akan membentuk kesan bebenang darah yang mencacatkan penampilan kita.justeru itu elakkkan minuman beralkohol yang membuka salur darah dengan banyak.

Sesetengah makanan mencetuskan alahan dan eczema pada kulit.makanan yang berproptin tinggi perludi elakkan oleh mereka yang memilii masalah eczema yang teruk.Eczema merupakan masalah dalam darah kita.pengidap eczema biasanya mewarisi genetic ini dari ibu bapa atau datok mereka.

Krim danlosen  pelindung matahari bekerja dengan menghalang cahaya ultra ungu dari sampai ke sel kulit.cahaya itu di tapis dan di pantulkan semula ke atmosfera,dewasa ini terdapat banyak jenis formulasi yang baik.pilih lah jenis oil free bagi mereka yang mengalami kulit berminyak.

 

skin toilet

kebersihan kulit perlu di jaga setiap masa.adalah penting untuk mencuci muka setiap pagi dan malam dan membuang segala kosmetik sebelum tidur untuk memastikan pori pori tidak tersumbat dan sel sel boleh bernafas .

sebelum mengenakan mekap adalah baik untuk kita mencuci muka terlebih dahulu.ia akan memberikan kesan yang cantik bila bermekap.

Berapa kerapkah perlu mencucui muka kita?ini bergantuglaH KEpada jenis kulit.kulit normal atau kering memadailah 2 kali sehari namun bagi kulit berminyak di syorkan membersihkan kulit sebanyak tiga kali sehari.

Apakah bahan pencuci muka yang sesuai

Benarkah sabun mandi akan merosakkan kulit uka?sebenarnya tidak.sabun mandi juga boleh membersihkan kulit muka dengan baik .namun bagi anda yang gemar mnengenakan solekan tebal sudah tentu anda memerlukan pencuci yang lebih efektif tindakannya.selepas menggunakan pencuci pastikan kulit anda di bilas dengan sebersih bersihnya.

Sabun yang tertinggal akan menarik dan bergabung dedngan debu dan siss a mineral.dan ini akan menjejaskan kualiti kulit dan membentuk pigmentasi yang menjejaskan kulit kita.

Sabun yang terlalu kuat juga menghilangklan minyak semulajadi pada kulit lalu menjadikan kulit kita kering.hal ini bolehlah di atasi dengan menyapukan krim dan pelembab.

Apakah jenis sabun yang baik untuk kulit kita.disini saya senaraikan jenis sabun dan pembersih muka /semoga anda dapat membuat pilihan yang bijak dengan memahami kandungan  dan  kelebihannya

A)sabun berubat

Ubat yang di campurkan biasanya ialah jenis anti septic,anti fungal ,atau pun sabun mengandungi sulfur.Biasanyua doctor akan menyarakan sabun jenis ini sebagai pembersih jika anda mengalami masalah kulit seperti fungus atau virus chicken pox.Pada masa ini terdapat kuman tertentu yang perlu di matikan dengan cepat.penggunaan sabun jenis ini biasanya sementara sahaja.bila keadaan kulit sudah pulih anad tak di galakkan menggunakan nya terus menerus

Ph soap

Jarang sekali doctor mencadangakan sabun  jebis ini.sabun ini yang paling sesuai bagi mereka yang bermasalh kulit terlalu kering dan eczema.

Sabun pelembab

Sesuai bagi kulit kering namun sabun pelembab yang baik ialah superfatted soaps iaitu sabun yang tidak akan menjejaskan bahan pelembab semula jadi pada kulit kita.

Sabun transparent

Tidak ada bezanya dengan sabun biasa

Perfumed soap

Berbau wangi namun ada kalanya anda mendapat alahan kerana pewangi tersebut

Dewasa ini pencuci muka turut mengandungi acid lembut seperti lactic atau lactobionoc yang mampu mencerahkan warna kulit.glycolic acid juga merupakan asid lembut yang mampu menceriakan kulit kita.

 

Epimicrodermabrasion dan micro dermabrasion

Ini ialah proses membuang selapis kulit mati yang paling atas dan membantu pertumbuhan kulit kulit baru yang LEBIH BAIK san lebih cantik.

Saya menggunakan mesin penyedut lembut untuk tujuan ini.proses ini mampu menyahkan parut parut lama pada kulit dan jika di lakukan sebulan sekali secra bernsur ansur anda akan nendapat kulit yang lebih segar kicin dan halis

 

Pelembab kulit

Pelembab kulit merypakan bahan kosmetik yang  boleh mengurangkan kehilangan air dari kulit kita.ia adalah campuran air dan bahan berminyak yang mambpu memegang air.jadi pilihan yan g tepat ialah dua jenis pelembaba

1)pelembab jenis airdalam minyak

2 pelembab jenis minyak dalam air

3)pelembab tanpa minyak

 

Bagaimana memilih pelembab muka yang sesuai untuk anda

Mula mula anda harus membuat analisis sendiri apakah jenis kulit  muka anda .PELEMBAB jenis minyak dalam aoir sesuai bagi mereka yang berkulit normal dan berminyak.bagi yang berkuliut berminyak pilih lah jenis air dalam minyak.

Pelembab tanpa minyak sesuai bagi kulit yang berjerawat

 

Tabiat menggunakan pelembab baik untuk kulit kita .ia menghalang kehilangan air ke persekitaran.ia menghalang habuk dan debu dari terus melekat ke pori pori muka dengan membentuk satu lapisan pelindung.kesan matahari ,kesan dingin dan panas juga dapat di kurangkan.

Terdapat banyak pengusaha kosmetik yang memasukkan pelembab ke dalam produk pelindung matahari.ini adalah lanhkah yang baik kerana ini memudahkan pengguna.vitamin.protin collagen dan hormone di masukkan ke dalam krim bagi meningkatkan kualitinya.

 

 

Urutan muka merupakan satu teknik yang di amalkan sejak zaman berzaman lagi.teknik mengurut muka ini menjadikan wajah tampak lebih cantik kerana ia mengerakkan otot muka dan melancarkan perjalanan darah pada kulit muka.untuk mendapatkan wajah cantik anda boleh melakukan urutan muka sendiri tanpa perlu berhabis banyak wang .

 

(Liana tunjukkan cara cara cuci dan urutan)

 

Langkah 1

Ikat rambut ke belakang dengan ketat

2

Ratakan krim ke seluruh muka dan leher

3

Dengan jejari mengadap ke belakang mulakan dengan leher.urut dari bawah ke atas.jejari satu tangan mengikuti tanagna yang satu lagi seperti gambar yang di tunjujkka

 

 

 

 

4dengan jari telunjukdan jari hantu buat tapping yang perlahan ke seluruh muka.

 

 

Dengan menggenggam tangan lakuakan tekanan pada dagu dan mengikut tulang muka.

 

 

Dengan jari telunjuk dan hantu sebelah tangan dan jari telunjuk tagn sebelah lagi gosokkan poada dahi beberapa kali

 

Dengan jari telunjuk dan hnatu gososk kan pipi membentuk bulatan

Dengan jari manis dan jari keliungking  buart urutan sekeliling mata bermula dari tengah ke luar di kening dan dari tengan ke keluar di bawah mata.

Anda akan merasa segar dan selesa selapas membuat teknik di atas.kulit juga semakin hari akan semakin cantik

Selepas urutan tibalah masa untuk memakai masker

Terdapat pelbagai jenis masker di pasaran yang boleh di beli untuk di pakai di rtumah.kebnyakan di buat dari tanah liat,fullers earth (tanha liat yang mengandungi(aluminium silica)

Kaolin,namun anda boleh membuat face mask sendiri dari oats,timun ,tomato,dan cuci kan kulit muka dengan jus dfari limau.

Disini saya memberi contoh contoh cara membuat masker mengikut jenis kulit

Kulit berminyak

Campurkan 2 sudu kecil fullers earth dengan 2 sudu kecil air mawar yang pekat.sapukan pada kulit muka kita .biarkan kerind .biasanya dalm 20 minit akan kering.

Lakukan seminggu sekali.

Hasilnya kulit akan tampak berseri dan tiada kesan minyak

 

Untuk kulit kusam dan bernoda

Campurkan 3 sudu kaolin dengan setengah sudu air mawar glyserin dan tincture iodine.sapukan ke seluruh muka dengan berus.tinggalkan selama 30 minit.

 

Tonik untuk kulit berminyak

Putarkan sebiji telur sehingga ia menjadi pekat.campurkan sesudu madu.akhirnya campurkan sesudu limau.sapukan ke seluruh muka dan leher selama 10 minit.

Skrub untuk kulit berminyak

Campurkan sesudu oat atau bran dangan sepertiga sudu kecil yis dan 1 sudu jmus lemon bersama sama sesudu air.oleskan ke muka selama dua minit.basuhkan selepas 2 minit dengan air suam.

 

Untuk kulit normal

Ambil sebiji buah avocado yang masak ranum. Campurkan sesudu minyak jagung atau minyak bunga matahari ke dalamnya.sapukaN ke seluruh muka.selama 10 minit,

 

Tonik untuk kulit normal

Ambil setengah biji timun dan campukan dengan yougurt setengah cawan.blend bersama sama dan sapukan ke seluruh muka

Untuk kulit kerinhgAnti aging mask

Oatmeal 2 sudu besar di campurkan dengan setengah cawan susu.masakkan di atas api sehingga masak .masukkan 2 sudu the minyak zaitun.kacau rata dan sejukkan.sapu ke seluruh muka selama 25 minit setiap hari.dan selepas itru 2selang sehari,

Untuk kulit kering tonik

Ambil sebiji telur dan di pikiul sehingga kembang.campurkan madu sesudu dan minyak jagung sesudu.sapukan selam 20 minit ke muka dan bilaskan.

 

Masalah dan pathology kulit

Masalah yang sering melanda kulit ialah masalah kulit kering,jerawat,bisul,ketuat,dan alahan

Dengan memahami punca masalah mudah bagi kita mencari jalan penyelesaiannya itu.

 

Kulit kering

Kulit kering yang teruk pasti mengundang maslah kerana kulit mudah pecah,merekah dan berasa sakit.adakalanuuy a masalah ini adalah disebabkan factor genetic  iaitu di warisi dari ibu bapanya.

Factor factor lain yang membuat kulit kering ialah pendedahan terhadap cuaca yang terlalu kering dan sejuk,angin yang terlalu kencang,terlalu panas,secara amnya apabila usia kita meningkat kulit akan semakin kering dan kehilangan kelembapan semulajadinya.

Rawatam kulit keringgunakan minyak dan pelembab selepas mandi.sabun pelembab juga boleh di gunakan

Jangan berendam atau berenang terlalu lama

Gunakan sarung tangan sentiasa bila mengendalikan bahan kimia atau sabun

Lim,itkan penggunaan air con

toner kulit

toner kulit di buat daripada alcohol dan air.selain itu ia mengandungi camphor,glycerine,boric asid,air mawar dan alum.alkohol yang di maksudkan ialh bahan pembersih yanh mempunyai rangkaian molekul oh .

 

 

masalah kulit

semenjak bayi lagi kita tidak boleh lari dari di ganggu masalah kulit.

Antara masalah yang sering mengganggu bayi ialah masalah kulit kering dan ruam lampin.bayi juga sering di serang kulat pada pipi (ruan susu)

Setelah meningkat remaja pula masalah jerawat ,panau,ketuat,bisul ketimbit pula terjadi.

Apabila kita memahami kenapa penyakit sebegini berlaku akan mudah bagi kita untuk menanganinya.

 

Kulit kering

Masalah kulit kering yang serius di panggil icthiosis.Ia terjadi kerana ketakstabilan hormone dalam darah.adkalanya penyakit ini tersebar secara genetic(keturunan)

Bahagiamn yang sering di serang ialah lengan dan betis.kulit menjadi sangat kering hingga menmgelupas.pesakit seting mengadu tak tahan gatal dan berdarah bila di garu dengan kuat.

Oleh kerana kulit sebegini amat lemah anda mudah mendapat jangkitan kuman terutamanya fungus.

Rawatan terbaik ialah dengan krim mengandungi hormone.krim di sapukan pada waktu malam sahaja.pada waktu siang anda di beri pelembab.jika didapati terdapatnya masalah fungus maka anbti fungal akan di berikan.

Mereka yang berkulit kering di nasihatkan berhati hati dalam menggunakan sabun .selepas bersabun teruskan menyapu pelembab dan moisturizer.jangan berendam terlalu lama.gunakan sarung tangan yang sesuai apabila anda memegang bahan mengandungi kimia atau pun sabun,dan elakkan daripada duduk di tempat berhawa dingin yang terlalu k,uat.

Masalah jerawat

Jerawat boleh lah di anggap sebagai bisul bisul kecil yang menyerang kulit muka atau badan.kuman jerawat terdiri daripada jenis corynebacterium yang berbentuk koma.kuman ini membina rumahnya di dalam epidermis.ia mengeluarkan enzim yang mampu menghancurkan epidermis dan membolehkannya membiakhingga ke dermis.apabila ini berlaku ia meninggalkan parut yang dalam dan menghodohkan.

Jerawat yang teruk menimbulkan social stigma kerana ia menyebabkan kulit berparut teruk dan mengubah rupa seseorang.seseorang gadis atau pemuda yang lawa akan kelihatan tidak menarik jika di hinggapi jertawat.

Kuman jerawat muadah hidup apabila sebaceous gland menjadi aktif.oleh itu seseorang yang mempunyai banyak hormone androgen mudah terkena jerawat.hormon androgen meransang pengeluaran sebum dari kalenjar sebaceous.

Proses pembentukan jerawat

Sebum yang banyak terhasil akibat daripada lebihan androgen/sebum yang banyak menyebabkan pori pori tersumbat dan blackhead dan white head terhasil.corynebacterium akan mula membiak .jerawat akan terhasil,

Rawatan

Rawatan antibiotic merupakan yang terbaik bagi menghilangkan jerawat.antibiotik jenis doxycyclin ,tetracycline merupakan yang terbaik.

Retinoic acid dan benzyl peroxide juga merupakan agen yang penting.

Selain itu kita boleh gunakan losyen erythromycin dan azelaic asid

Di klinik saya saya sring melakukan rawatan chemical peeling yang baik bagi membunuh jerawat.

Saya menggunakan tca (trichlororetinoic asid) untuk tujuan itu.

Rawatan ini hanya boleh di lakuakan di pusat pusat kulit yang bertauliah sahaja kerana ia memerlukan ketepatan .

Ubat yang mengandungi hormone juga perlu di gunakan jika jerawat itu sukar di kawal.

Satu lagi ubat yang penting dalam mengubati jerawat ialah isoteretinion,

Berjumpalah pakar anda untuk mengetahui dengan lebih jelas lagi mengenai jerawat.

Kisah jerawat

Pada suatu hari saya didatangi oleh seorang wanita muda.Dia memaklai tudung hitam menutupi hamper seluruh mukanya.

Saya mempersilakannya duduk dan mula berbual bual  dengannya .

Namanya Cik Wati seorang guru sekolah rendah.Cik Wati mencritakan kepada saya perihal masalah jerawat yang di tanggungnnya.

“Dah lama doctor,sejak saya sekolah lagi.Dah macam macam ubat saya cuba tapi tak berhasil pun.Parut nya pun teruk.Saya malu dengan keadaan muka saya.”

Melihat cara dia duduk dan wajahnya yang sentiasa tunduk,saya rasa cik wati seorang yang   pemalu dan kurang keyakinan diri.

“Saya hilang keyakinan diri.Saya malu nak bertemu orang.Kalau boleh saya nak tutup muka saya agar jangan sesiapa pun tengok.Murid murid saya pun tegur kenapa cikgu hodoh sangat?Saya tak salahkan mereka pun.Saya mengajar sekolah rendah.budak budak tu bukannya fahamapa apa.Mereka terlalu jujur dengan komen mereka.”

Saya memberitahu wati supaya jangan risau lagi.Masalah wati akan selesai.

Saya memulakan rawatan bersiri untuk beliau.Wati di berikan antibiotic doixy cyclin selama sebulan.saya melakukan rawatan glycolic peel kepada wati dan memancarkan lampu bioptron selama 10 minit kewajahnya.

Saya meminta wati dating lagi selepas 2 minggu.

Selepas 2 minggu wati dating lagi saya dapati jerawat batu yabg besar sudah pun kecut.ternyata rawatan yang di buat memberikan hasil yang positif.

Kali ini saya hanya menyarankan rawatan bioptron sahaja.

Selepas sebulan wati sudah pun menunjukka perubahan yang ketara.selepas 3 bulan wati mula mengubah penampilannya.

Beliau mengenakan tudung yang cantik dan tidak lagi menundukkan wajahn ya bila berbicara.Dengan tenang beliau bertentang mata dengan saya tiap kali berbicara.

Saya merasa gembira melihat perubahan gadis ayu ini.Saya bersyukur sessi rawatan kami Berjaya memulihkan wajah dan semangatnya.Guru muda ini ternyata bangkit dari stigma yang di hadapinya.

Sessi rawatan kami yang intensive berakhir setelah 6 bulan.Bagi saya ini adalah suatu perjuangan yang berakhir dengan kemenangan di pihak kami.

Selama enam bulan kami  bersama sama memerangi satu musuh yang menggerunkan pengidapnya.Bagi saya ini adalah perjuangan kami .Keyakinan wati terhadap  saya menjadi perangsang kepada saya.Kami bagaikan aur debgan tebing.

Enam bulan bukanlah tempoh yang singkat.Dan saya menghargai wati yang tanpa ragu ragu mengunjungi saya bulan demi bulan….

Selama enam bulan itu juga saya dapat menyelami jiwa  wati yang sebenar dan sudah pastinya kasih sayang dari seorang doctor dan pesakitnya terjalin.Wati menagjar saya  erti kesabaran dan tanpa jemu jemu berusaha

Leukoderma

Leukorderma bermaksud kulit menjadi putih dan kehilangan warna sedikit demi sedikit.

Vitiligo merupaka suatu keadaan di mana kulit kehilangan warna sedikit demi sedikit .

Tiada siapa yang tahu sebab sebenar masalah ini.Teori menyatakan ia di sebabkan oleh masalah antigen dan antibody.

Rawatn terbaik ialah suntikan steroid .berjumpalah dengan doctor segera jika anda mengidap masalah ini.

 

.

Tahi lalat

Tahi lalat medrupakan sel sel melanin yang berkelompk.ia boleh jadi berwarna gelap atau pun kelihatan kemerah merahan.ia boleh jadi licin dan berbentuk bulat mahu pun berbonggol tanpa bentuk yang tetap.ia mungkin juga iberbulu,taburannya boleh berada di mana mana sahaja bahagian tubuh kita samaada di badan belakang atau muka kita.kebanyakan kita mempunyai 15 atau 20 tahi lalt di seluruh tubuh kita.

Kebanyakan tahi lalat tidak merbahya namun terdapatmbab  juga jenis tahi lalt yang boleh membesar menjadi kansr jika di biarkan tanpa rawatan.

Tahi lalty jenis ini biasanya cepat membesar dan berdarah bila di sentuh.

 

Stretch marks

Stretch mark atau striae merupakan kesan pemecahan sel sel elastic pada kulit kita.apabila kita membesar dan kulit pecah maka ia menjadi stretch mark

Wanita hamil sering mengalami masalah ini.

Adalah di nasihatkan menyapau pelembab atau minyak bagi mengatasi masalah ini.

 

Eczema dan alahan kulit

Eczema dan alahan adalah penyakit yang di warisi dari turun temurun.Genetik bagi gejala ini di sebarkan melalui kromosom iaitu sel genetic kita.Dari itu pengidapnya tidak dapat di ubati .Sebaliknya kita harus mengetahi trigger factor yang menyebabkan penyakit ini tercetus.

Terdapat trigger factor yang di kenal pasti sebagai pencetus seranfan eczema

1protein tinggi dalam makanan

2habuk

3terlalu sejuk

4terlalu panas

5jenis toksin pada ubat ubatan

6jenis logam yang bersentuh pada kulit

7bakteria

8fungus

9virus

10gigitan serangga

 

Rawatan

Uabat ubatan mengandungi steroid ,antibiotic dan immune system modulator.

 

 

Gambar gambar eczema kulit

Ambik dari buku text

 

 

 

 

 

Teknologi dalam kosmetik memboleh kan seseorang itu meningkatkan yang kecantikan diri mereka.

Contoh contoh rawatan kosmetik yang mudah dan boleh di lakukan di klinik sahaja

 

a)hidung di mancungkan

 

 

b)serdev menaikkan pipi

 

c)botox menghilangkan kedutan

 

d)soprano laser membuang bulu roma

 

e)pembentukan semula perut dengan menghapuskan lemak

 

Teknologi filler

Filler membolehkan ruang kosong diisi dan tampak gebu semula.kesan penuaan menyebabkan lemak semulajadi pada muka kita hilang .wajah tampak tua dan kecut.

Hyaluronik filler membolehkan kita menggantikannya semula dan kulit kelihatan lebih hidrat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>