Menopause

Menopause

 

Mukadimmah

Menopause ertinya terputusnya kedatangan haid. Ia mempunyai kesan secra menyeluruh keatsa system biologi wanita. Ia merupakan satu perubahan Fisiologi berkaitan dengan merostny kesuburan rahim wanita berpunca daripada berlakunya perubahan  perubahan hormone secra semula jaadi dengan peningkatan usia.

Terdapat wanita yang kelakuannya  berubah. Dia menjadi murung. Kalu dulunya begitu ramah dan mesra dia menjadi gelabah dan hilang kesabaran. Kadang-kadang dia tidak bercakap septah pun pada anak atau sumai baik pada waktu makan atau ketika bersama keluraga. Adakalny dia menangis sendirian. Muka nya kelihatan merah walu pun tidak dalam keadaan marah. Bagi setengah wanita keadaan seperti ini mengambil masa agak lam mungkin setahun dua. Kemudian dia berubah hamper kepada kelakuan asalnya. Inilah perubahn berpunca daripada menopause.

 

Kewanitaan seorang kanak kanak permpuan bermula dengan kedatangan haid atau puberty. Dikala ini bermulalah pengeluaran telur daripada (ovary) yang dihantar kepada saluran fallopian dan apabila telur itu habis tempoh segarnya maka berlaku lah haid. Bagi perempuan remaja yang mengalaminya buat pertama kali ianya suatu yang menimbulkan kegelishan.  Hal yang sebalinya berlaku apabila penuaan menyebabkan ovary tidak begitu aktif dalam menghasilkan estrogen dan progesterone maka telur tidak lagi dihasilkan dengan baik untik disalur melalui saluran fallopian.  dan dengan itu haid tidak dating lagi. Ini lah keadaan perubahan fisiology yang di sebut menopause.

Dari segi perubahan hormone menopause bermakn perubah keseluruhan status hormone. Ini membawa perubahan beasr kerana kemerosotan berbagai jenis hormone yang member kesan kepada organ-organ seperiti reproductive dan track urinary vessels jantung dan vessel darah, tulang, kopek, kulit, rambut, otot pelvic dan otak. Meno pause membawa perubaha ynag sangat-sangat besar kepada fisiology wanita. Dengan itu setiap wanita perlu memahami mengenainya dan bersedia untuk menghadapinya dengan bantuan perubatan moden hari ini untuk meringankan kesan berpunca daripada perubahan status hormone yang sangat ketara dan mempengaruhi keselutruhan fisiology dan kehidupan.

Ciri utama menopause ialah perubahan keadaan hormone.  Dengan perubahan ini seorang wanita mengalami perubahan biologi yang snagat hebat dan berhadapan dengan risiko serangan penyakit yang berbagai. Bagi seorang wanita yang uterusnya dipotong walaupun ovarinya masih ada juga mengalami hentian haid dan tidak akan hamil lagi. Bagi semua wanita menopause dia akan mengalami kekurangan dalam pengeluaran hormone dan ini mempunyai kesan yang tidak menyenangkan kepda keseluruhan organ kreana organ ini tidak lagi dapat berfiunsi secara sempurna.

 

 

 

Untuk penerangan dengan lebih lanjut sila hubungi kami!!

SMS MARISSA (space) INFO ke 32828

Semenyih (HQ) : 03-8723 4808 / 013-244 8484

Shah Alam : 019-396 3678 / 03-5524 5697

Bangi : 03-8928 9334/ 014-643 7996

Nilai : 012-358 5949

Melaka : 06-317 0412 / 013-338 6698

Kuantan : 017-358 1619 / 09-517 3561

WHATSAPP : 012-608 0159

WEBSITE : marissa-esthetic.com

FACEBOOK : Marissa Aesthetic

PM kami terus untuk maklumat lanjut >>

www.facebook.com/messages/MarissaAestheticHQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>