Senaman

Minggu 2: Berpeluh Selagi Mungkin

Walaupun sedikit senaman boleh pergi jauh pada mulanya. Cuba paksa diri anda dari semasa ke semasa.

LAJUKAN DEGUPAN JANTUNG ANDA

Pastikan anda mencapai 50 ke 85 persen daripada denyutan maksimum jantung anda (Jumlah 220 tolak umur anda) untuk sekurang-kurangnya 30 minit, lima hari seminggu. Sebagai contoh, jika kadar nadi maksimum anda adalah 170 denyutan setiap minit, anda patut berusaha untuk dapatkan 85-145. Senaman memberi kesan gula dalam darah anda dalam dua cara: aktiviti fizikal meningkatkan tahap GLUT4, protein yang membantu insulin melakukan tugasnya. Dan apabila otot anda memerlukan bahan api tambahan, mereka menyerap lebih banyak glukos dari aliran darah.

Membina otot

Dalam kajian hampir 14,000 subjek, penyelidik mendapati bahawa setiap peningkatan 10 peratus dalam otot besar-besaran korelasi untuk 23 peratus penurunan dalam prediabetes. Hanya beberapa minit senaman kekuatan setiap hari lain boleh membuat banyak perbezaan. Jika anda tidak mempunyai masa untuk berat atau push-ups dan papan, cuba untuk tidak menaiki Lif: menaiki tangga mensasarkan kesemua otot-otot yang terbesar dalam tubuh — glutes dan paha.

Melakukan Yoga

Ianya adalah salah satu aktiviti yang mengelakkan daripada diebetes. Kajian menunjukkan bahawa yoga meningkatkan kadar kelajuan glukosa bergerak daripada darah ke dalam sel-sel kita. Ia juga mengurangkan paras hormon stres, yang boleh menyebabkan pengumpulan lemak abdomen dan mengganggu rembesan insulin.

Minggu 4: Menjaga Diri Sendiri

Perubahan sikap merupakan antara yang paling penting anda boleh lakukan. Cuba untuk bertenang

Satu kajian British 2009 mendapati bahawa wanita pertengahan umur yang mengalami sokongan sosial yang rendah dan tahap tinggi tekanan di tempat kerja adalah dua kali lebih berisiko untuk menghidap kencing manis. Saya tahu bahawa pengurangan stres sendiri boleh memberi tekanan. Tetapi anda tidak perlu mencipta semula kehidupan anda — Malah mendengar beberapa lagu kegemaran apabila anda berasa hati yang gelisah boleh membantu. Kajian selepas kajian telah mendedahkan kuasa pemulihan muzik.

Hendaklah menjaga kesihatan anda

Dua puluh tujuh peratus daripada kes-kes diabetes di Amerika Syarikat adalah tidak dapat didiagnos; Jika anda bukan 45 atau lebih tua, mendapatkan ujian setiap tiga tahun.

Dalam pada itu, jaga-jaga jikalau andau mempunyai tompok-tompok kelabu yang baldu, keperangan kulit — dikenali sebagai acanthosis nigricans — di bawah lengan anda, di bahagian belakang leher anda, dan sekitar pangkal paha. Perubahan warna jenis ini adalah berkait rapat dengan aras insulin tidak normal. lebih awal anda mengesan masalah, lebih cepat anda boleh menyelesaikannya.

Mendapatkan Tidur Yang Cukup

Kerana tahap insulin amat berkaitan dengan melatonin (hormon tidur), z’s yang terganggu boleh menyebabkan turun naik gula dalam darah. Di samping itu, kurang tidur membawa kepada keinginan untuk makanan yang tinggi kalori, tinggi-karbohidrat (kencing manis-bahaya) — seperti yang anda boleh ingat setiap kali anda tidur lambat. Amalan tidur yang baik: Pastikan anda tidur dan bangun pada masa yang sama setiap hari, dan elakkan menonton TV atau melayari Laman Web semasa anda di bawah selimut. Jika anda memerlukan alasan untuk mendapatkan lebih banyak rehat, melindungi diri dari penyakit kencing manis adalah satu yang besar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>