Suplement Kempiskan perut

Apa itu kromium?

Kromium adalah mineral surih yang penting. Ia berfungsi untuk bekerja bersama-sama dengan hormon insulin, untuk memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.

Berapa jumlah kromium yang saya perlukan dalam sehari? Institut Perubatan telah menetapkan Reference Daily Intake(RDI) bahawa jumlah penganbilan kromium dalam sehari adalah 120 mcg.

Kajian klinikal bagaimanapun, mencadangkan 200-400 mcg adalah jumlah yang patut diambil dalam sehari bagi mendapatkan kesihatan yang optimal.

Bagaimana saya boleh memastikan bahawa saya mendapat kandungan kromium yang mencukupi?
Banyak makanan yang kaya dengan kromium seperti brokoli, daging ayam belanda, tomato, dan beras perang mungkin telah terkandung dalam diet kita. Bagaimanapun tahap kromium adalah berbeza-beza dan bergantung kepada keadaan tanah, atau bagaimana ia dihasilkan dan juga bagaimana ia diproses. Untuk mendapatkan jumlah saranan pengambilan kromium harian adalah sukar. Walaupun kita makan makanan yang kaya dengan kromium, badan kita tidak dapat menggunakan kromium dengan berkesan. Ia disebabkan kerana terdapat pelbagai faktor yang mengurangkan keupayaan badan untuk menyerap kromium dan lain-lain mineral. Campuran makanan, ketagihan dadah, umur, tekanan atau faktor kehidupan yang lain akan menghalang badan daripada menyerap dan menggunakan kromium dengan baik.

Fungsi-fungsi chromium(cr)

- Sebagai sahabat insulin (menurunkan paras gula dan tekanan darah)

- Memperbaiki fungsi metabolik (mengelakan masalah obesiti)

- Memperbaiki komposisi badan

- Membantu paras lipid darah yang lebih rendah

Beli secara online sekaranag >>>

cr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>